AK Parti -MHP İttifak Görüşmelerinden Çarpıcı Detaylar

AKP ile MHP arasında bir ittifak için ilk mutabakat gerçekleşti. İki partinin temsilcileri mutabakat için bir araya geldiler.
AK Parti -MHP İttifak Görüşmelerinden Çarpıcı Detaylar

AKP ile MHP arasında bir ittifak için ilk mutabakat gerçekleşti. İki partinin temsilcileri mutabakat için bir araya geldiler.

İki Kişilik Heyetler

İlk mutabakat Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği Toplantı Salonu'nda gerçekleşti. İlk toplantıda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, TBMM Anayasa Komisyon Başkanı Mustafa Şentop ve Adalet ve Kalkınma Partisi Sözcüsü Mahir Ünal ile MHP Afyon Milletvekili Mehmet Parsak ve MHP Komisyon Üyesi Mustafa Kalaycı ile MHP Antalya Milletvekili İsmail Faruk Aksu bulundu. Toplantıya girerken herhangi bir açıklama gerçekleşmedi. Görüntü alınmasından sonra komisyon çalışmalarını basına kapalı bir şekilde yapıldı.

AK Parti ve MHP arasında gerçekleşen ittifak görüşmeleri sonlandı. Toplantı bir buçuk saate yakın sürdü. Toplantının sonrasında MHP ve AKP cephesinden açıklamalar geldi.

Toplantı Üzerine Açıklamalar

Toplantının ardından iki taraf da bazı açıklamalarda bulundu;

AK Parti'den Açıklamalar

Adalet ve Kalkınma Partisi Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Mustafa ŞENTOP şu açıklamalarda bulundu: “Milli Mutabakat Komisyonu önümüzdeki dönemde neler yapabileceğimizi çalışacak bir komisyon olacak”

AK Parti’li Mustafa Şentop komisyonun diğer toplantısının 23 Ocak'ta yapılacağını vurgulayarak şöyle söyledi: ''Milli Mutabakat Komisyonu önümüzdeki dönemlerde de birlikte neler yapabileceğimizi çalışacak bir komisyon olacak. Elbette sizin yazdığınız şekliyle seçim ittifakı meselesi seçim kanunları içinde bir değişiklik olarak bu çalışmanın bir alt başlığıdır. Ama çalışmalar sadece bunu kapsayan bir çalışma değil. Bu çalışma anayasa değişikliğinin, yeni hükümet sisteminin gerekli kılmış olduğu devletin yeniden yapılandırılması bu anlamda kanun değişikliklerini kapsayan bir çalışmadır. Çalışmalarımızı birlikte sürdüreceğiz.”

MHP'den Açıklamalar

MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı: “Sadece seçim ittifakı değil uyum yasalarını da görüşecek bir komisyon”

Mustafa Kalaycı, Şentop'un açıklamaları ile örtüşür bir biçimde komisyonun yalnızca seçim ittifakını barındırmadığını uyum yasalarını da kapsayacağını belirtti. Şentop seçim ittifakının zaten liderler tarafından gerçekleştirldiğini Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin milletin tercihi olduğunu, milli mutabakatın da milletin iradesi ve kararı olduğunu, komisyon olarak yapılacak çalışmaların cumhuriyetin 2023 yılında cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin hukuki yapısını meydana getirmek olduğunu çalışmaların devam edeceğini söyledi.