AK Parti'den Kanun Teklifi! Küçük Çocuğu Olan Kadınlar Cezaevine Girmeyecek!

AK Parti Milletvekilleri tarafından TBMM Başkanlkığına “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” sunuldu. Bu teklife göre küçük çocuğu olan kadınlar bazı şartlarda cezaevine girmeyecekler.
AK Parti'den Kanun Teklifi! Küçük Çocuğu Olan Kadınlar Cezaevine Girmeyecek!

AK Parti milletvekilleri mini infaz paketi adı verilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığına sundular. Teklifle ceza infazlarına yönelik çok sayıda düzenleme yapılacak.

KÜÇÜK ÇOCUĞU OLAN KADINLAR CEZAEVİNE GİRMEYECEK

Sunulan teklife göre cezasını çeken veya şartlı salıverilen yabancı uyruklular sınır dışı edilecekler. Ayrıca 15 yaşından küçük çocuğu olan anneler de vcezaevine girmeyebilecekler. Bunun için bazı şartların yerine getirilmiş olup olmadığına bakılacak. Çocuğun babasının ölmüş veya cezaevinde olması durumunda annenin de cezaevine girmesi önlenecek. Bu infaz ileri bir tarihe ertelenecek. Ancak bu uygulamadan 10 yıldan az süreli ceza alan kadınlar yararlanabilecek. Cezaevinde doğum yapan kadınlar da bu imkanlardan faydalanabilecekler.

CEZAEVİ NAKİLLERİNDE ÖDEME GÜCÜ OLMAYAN MAHKUMLARIN ÜCRETLERİNİ DEVLET ÖDEYECEK

Cezaevi nakillerinde ödeme gücü olmayan mahkumların ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Bu uygulama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz aylarda açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı'nda da yer almıştı.

RAPORLAR İKİ AYRI KURUMA DA GÖNDERİLECEK

Kanun teklifine göre Ceza İnfaz kurumlarındaki izlemem kurulları tarafından oluşturulan raporlar Kamu Denetçiliği ve Türkiye İnsan Hakları Eşitlik kurumu'na da gönderilecek. Bu şekilde şeffaflık getirilmiş olacak. Mahkumların mağdur olmalarına ek denetleme mekanizması da kurulacak.

ÖNCE KOMİSYONUN SONRA GENEL KURULUN KABUL ETMESİ GEREK

TBMM Başkanlığı'na sunulan kanun teklifi şimdi ilk olarak ilgili komisyona gönderilecek. Komisyonda bu teklif üzerine görüşmeler yapılacak ve kanun değişikliği maddeleri komisyon üyesi milletvekillerinin oyuna sunulacak. Ardından da komisyon kabülünün sonrasında TBMM Genel Kurul süreci başlayacak. Tüm milletvekillerinin oylamasına sunulacak olan kanun teklifi yeterli sayıda milletvekili tarafından kabul edilirse yasalaşacak.