AK Parti'nin Seçim Kanunu Taslağı! Seçim Barajı Düşürülüyor

AK Parti, seçim kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuat değişikliği düzenlemesi üzerinde çalışıyor.
AK Parti'nin Seçim Kanunu Taslağı! Seçim Barajı Düşürülüyor

AK Parti, seçim kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuat değişikliği düzenlemesi üzerinde çalışıyor. Parti değişikliği sonrası grup kurulması, milletvekili transferi gibi konularda değişiklik yapılması planlanırken esas düzenlemenin seçim barajının düşürülmesi noktasında olması bekleniyor.

Meclisin açılmasının ardından ele alınacak olan düzenlemelerden bir tanesi olması beklenen adımların başında Seçim Kanunu ve siyasi partilere ilişkin mevzuatta değişiklik yapılması geliyor.



AK Parti'de Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı tarafından hazırlanan bu düzenlemede çalışmalar son aşamaya ulaştı. Türkiye'de yer alan haberin detaylarına göre; söz konusu düzenlemenin Ekim ayı sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Halen taslak metin olarak duran mevzuat değişikliğinde tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.



SEÇİM BARAJI 5'E DÜŞÜRÜLÜYOR



Haberde yer alan bilgilere göre; AK Parti tarafından hazırlanan seçim ve siyasi parti düzenlemesinde ilk adım vekil transferi konusunda olacak. Yeni düzenlemede milletvekilleri başka partilere transfer olabilecek ancak grup kuramayacaklar.



AK Parti kurmaylarından gelen açıklamalarda, "Seçimden sonra gruplar oluşsun ve bütün dönem o kabul edilsin. Gruptan çıkan bir milletvekili başka partide grup kurma sayısına dahil edilmesin. Yirmi kişi bile olsalar grup kuramayacaklar. Yani, grup kurma hakları yasaklanacak. Böylece milletvekilinin iradesine engel konulmamış oluyor. Avrupa'da da örnekleri var" ifadeleri yer aldı.



Seçim Barajı



Seçim barajına ilişkin de yeni bir düzenleme gelmesi gündemde. Bu konuda AK Parti yoğun bir çalışma içerisinde. Seçim barajının düşürülmesi noktasında nasıl bir yol izleneceğine ilişkin çalışmalarda ittifak yapmayan partiler için düzenleme olması bekleniyor. Son çalışmalara göre ittifak yapmadan seçime girecek partiler için seçim barajının yüzde 5 yada yüzde 7 bandına çekilmesi üzerinde duruluyor. Elde edilen bilgilerde ise en ağır basan düzenlemenin seçim barajının yüzde 5 seviyesine indirilmesi.



Emlak365.com