Almanya'da Koalisyon Görüşmesi

Berlin’de gerçekleşen koalisyon ön görüşmelerinde sonuca bağlandı. Liderler arasındaki pazarlık süreci toplamda 24 saat sürdü. Anlaşmanın sağl
Almanya'da Koalisyon Görüşmesi

Berlin’de gerçekleşen koalisyon ön görüşmelerinde sonuca bağlandı. Liderler arasındaki pazarlık süreci toplamda 24 saat sürdü. Anlaşmanın sağl

Berlin’de gerçekleşen koalisyon ön görüşmelerinde sonuca bağlandı. Liderler arasındaki pazarlık süreci toplamda 24 saat sürdü. Anlaşmanın sağlanması ile Berlin’de rahat bir nefes alındı. Koalisyon görüşmelerinde iki partinin anlaşmaya vardığı konular arasında “Türkiye maddesi” de bulunuyor. Bu madde koalisyon görüşmesinde kritik öneme sahip maddeler arasında yer alıyor.

Almanya’da seçimlerin tamamlanmasının ardından 110 gün geride bırakıldı. Halen yeni bir hükümet kurulamaması hem devlet üzerinde hem de halk üzerinde kötü etkilere sahipti. 5 gün süren görüşmeler sonucunda Sosyal Demokratlar ile Hıristiyan Demokratlar arasında büyük koalisyon kurulmasına karar verildi. Son görüşmeden de bir sonuç çıkmaması durumunda erken seçim olacağına dair görüşler ortaya atılıyordu. Erken seçim Merkel’i, Sosyal Demokrat Parti lideri Martin Schulz ve Hıristiyan Demokrat Parti lideri Horst Seehofer’in siyasi pozisyonlarını kaybetmelerine neden olabilirdi.

Almanya'da Koalisyon Görüşmesi

Sözleşme 28 Sayfayı Kaplıyor


Bu siyasi baskılar altında gerçekleşen son görüşme, Perşembe gününden Cuma sabahına kadar sürdü. 24 saatin üzerinde süren bu görüşme, anlaşmanın sağlanamadığı ve koalisyon kurulmayacağı endişesi yaratmıştı. Saatler süren bekleyişin ardından anlaşmanın sağlandığı haberi geldi. Üç lider, büyük koalisyon hükümetini devam ettirme konusunda anlaştı. Müzakere sözleşmesi 28 sayfayı kaplıyor.

Türkiye’ye Vize Serbestisi Verilmeyecek


Ön sözleşmede Türkiye politikasının geleceği için ayrı bir başlık bulunuyor. 26. Sayfada bulunan bu başlık altında yer alan maddelere göre Türkiye ile yeni fasıl açılmamasına ve açılan fasılların da kapatılmamasına karar verildi. Türkiye’ye vize serbestliği verilmeyecek ve gümrük birliğinin genişletilmesi ile ilgili bir adım atılmayacak. Maddelerde, Türkiye’nin önemli bir müttefik ve komşu olduğuna ancak demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının kötüleştiği üzerinde duruluyor. Türkiye gerekli yükümlülükleri yerine getirmediği sürece vize liberalleşmesinin olmayacağı ve Gümrük Birliği’nin genişletilmeyeceği belirtiliyor.

Almanya'da Koalisyon Görüşmesi

Gözler Kurultay’da


Sosyal Demokrat Parti lideri, 21 Ocak’ta Bonn’da olağanüstü kurultay düzenleyecek. Sondaj görüşmelerinin ardından asıl müzakerelerin başlatılması için kurultayda delegelerden onay istenecek. Schulz, delegelerden “Evet” oyu almak için parti teşkilatlarında ikna turuna çıkıyor.

Anlaşılan Diğer Maddeler



  • Sosyal Demokrat Parti, üst gelirliler için de vergi zammı talep etmişti ancak vergi artırımı yapılmayacak.

  • Sağlık sigortası primlerinde eşit katılım adı verilen uygulamaya dönüş yapılması kararı alındı. Bu kararla birlikte işveren ve çalışanlar sağlık sigortasına eşit prim ödeyecek.

  • Yıllık mülteci sayısına da sınır getirildi. Yıllık 180 bin ile 220 bin arasında mülteciye izin verilecek. Mültecilere aile birleşiminde yeni bir düzenleme hazırlanana kadar eski düzenleme uygulanacak. Ayda en fazla bin civarında aile birleşmesine izin verilmesi planlanıyor.

  • Emekli maaşı seviyesinin %48 olarak kalmasına karar verildi. Bu uygulama 2025 yılına kadar devam ettirilecek.

  • Doğu Almanya’nın ekonomik kalkınması için kesilen dayanışma vergisi,2021 yılına kadar 10 milyar Euro azaltılacak. Azaltma işlemi kademeli olarak gerçekleştirilecek.

  • İşsizlik Sigortası primlerinde %0.3 daha az kesinti yapılacak.