Almanya'ya Belediye Tarafından Gönderilen 43 Kişinin Geri Dönmediği İddiasına İnceleme Başlatıldı

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin 2020 yılında hizmet pasaportu ile Almanya'ya gönderilen 45 kişinin 43'ünün geri gelmemesine dair iddialar üzerine İçişleri Bakanlığı olay hakkında inceleme başlattı. Malatya Valiliği bir açıklama yaparak kamuoyunu bilgilendirdi.
Almanya'ya Belediye Tarafından Gönderilen 43 Kişinin Geri Dönmediği İddiasına İnceleme Başlatıldı

Malatya'da Yeşilyurt Belediyesi'nin Nisan ayı meclis toplantısında ortaya atılan iddia Türkiye gündemine bomba gibi düştü. CHP'li Meclis Grup Başkanvekili tarafından 2020 faaliyet raporu görüşmelerinde yapılan açıklama büyük yankı uyandırdı.

ALMANYA'YA GİDEN 43 KİŞİ GERİ DÖNMEDİ

İddiaya göre 15 – 27 Eylül 2020 tarihlerinde Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği üyeleri “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” projesi ile Almanya'ya gönderildi. Ancak Yeşilyurt Belediyesi tarafından gönderilen 45 kişi içerisinden yalnızca 2 kişi geri geldi. Geri gelenlerin ise belediye başkan yardımcıları Şahin Özer ile Bekir Karakuş oldukları belirtildi. Ayrıca bu gezi için de belediye meclisinden onay alındığı vurgulandı.

Yeşilyurt Belediyesi meclis toplantısında konuşan Günnur Tabel, “Bu kişilere hizmet pasaportu ile vize verildi. Ancak neden geri dönmediklerine dair en küçük bir bilgiye dahi sahip değiliz. Dernek yönetimi ayrı konuşuyor ama başkanımız hala susuyor. Bu olaya meclisi kim alet etti, kimler götürüldü, amaç neydi kimse bilmiyor.” dedi.

MALATYA VALİLİĞİ AÇIKLAMA YAPTI

İddiaların büyük ses getirmesinin ardından Malatya Valiliği de konuya dair bir açıklamada bulundu. Açıklamada Malatya kişisel gelişim Dünyası Derneği üyelerinin Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek isimli proje ile hizmet damgalı pasaport düzenlenerek Almanya'ya gönderildiği ama bu kişilerin 43'ünün geri dönmediği iddialarının gündeme geldiği belirtildi.

Malatya Valiliği'nin açıklamasında 2019, 2020 ve 2021 yılları arasında belediyeler ile sivil toplum kuruluşları arasında imzalanan protokollere istinaden 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14. maddesinin B fıkrasına göre gerçekleştirilen Hizmet Damgalı pasaport işlemlerinin incelenmesi için işlem başlatıldığı bildirildi. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı'ndan Mülkiye Müfettişi görevlendirilmesinin talep edildiği ve bu talebe olumlu şekilde yanıt verilerek incelemenin devam ettiği duyuruldu.