Apartmanlarda Oturanlara Çok Kritik Uyarı: Apartmanda Kedi Köpek Beslemek, Balkona Çamaşır Asmak, Balkondan Halı Silkelemek, Balkon Kapatmak! Hepsinin Cezası Var

Çok katlı binalarda yaşam her geçen gün biraz daha hayatımıza girmeye devam ederken komşuluk ilişkileri de hızla zayıflıyor.
Apartmanlarda  Oturanlara Çok Kritik Uyarı: Apartmanda Kedi Köpek Beslemek, Balkona Çamaşır Asmak, Balkondan Halı Silkelemek, Balkon Kapatmak! Hepsinin Cezası Var

Çok katlı binalarda yaşam her geçen gün biraz daha hayatımıza girmeye devam ederken komşuluk ilişkileri de hızla zayıflıyor. Korona Virüs salgını nedeni ile insanlar evlerinde daha fazla vakit geçirmeye devam ederken yaşanan süreçte apartmanlarda sorunlar da artmaya başladı. Özellikle de gürültü şikayeti sayısında rekor artış yaşanırken bizde emlak365.com olarak apartman ve sitelerde yaşayan kişilerin haklarını masaya yatırdık. Apartmanda kedi köpek beslemek yasak mı, balkon kapatmak yasak mı, balkondan halı silkelemek, balkon yıkamak, balkona çamaşır asmak, kilim silkeleme ve çıprmak cezası var mı, nereye şikayet edilir, gürültü yapan komşu nereye, nasıl şikayet edilir?

Pandemi nedeni ile insanlar artık evlerinde hiç olmadığı kadar fazla zaman geçirmeye başlarken süreçte komşular arasında da yaşanan sorunların ve şikayetlerin sayısında rekor artışlar yaşandı.

Özellikle de gürültü yapan komşu şikayet oranında ciddi bir artış olduğunu belirten uzmanlar komşuluk hukuku ile kimlerin neye hakkı olduğunu ya da olmadığını masaya yatırdı.

APARTMANDA KEDİ / KÖPEK BESLEMEK YASAK MI, YARGITAY KARARLARI VAR MI, NEREYE ŞİKAYET EDEBİLİRİM?

Komşular arasında ne yazık ki en büyük sorunlardan biri de evde evcil hayvan beslemek konusunda yaşanıyor. Özellikle de çalışan kişilerin evde bütün gün yalnız bırakmak zorunda kaldıkları evcil hayvanları gürültü yaparken konu hakkında vatandaşta ikiye bölünmüş durumda.

Hayvanseverler hiçbir ses çıkarmayan ve zararı olmayan kedilerin dahi şikayet edilmesine isyan ederken apartmanlarda oturan kişiler ise evde yalnız bırakılan köpeklerin bütün gün havladığını iddia ederek rahatsız olmalarının neden göstererek şikayetçi oluyorlar.

Apartmanda kedi köpek beslemek yasak mı sorusuna yanıt veren Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı ve avukat Ali Güvenç Kiraz’ "Yönetim planlarında aidat dışında hayvan beslemek gibi konular da düzenlenir. Örneğin köpeğiniz var. Yeni bir eve kiracı olarak taşındınız. Yönetim planını incelemediniz.

Yönetim planında ‘Hayvan beslenemez’ yazıyorsa, besleyemezsiniz. Rahatsız olduğunu söyleyen komşularınızdan birinin ihtarı üzerine kira akdiniz feshedilir, köpeğinizle birlikte daireden tahliye edilirsiniz" diyerek mutlaka apartman yönetim planına bakılması gerektiğini belirtiyor. Planda böyle bir madde varsa apartmanda yaşayanların çoğunluk kararı ile kaldırılabileceği gibi yoksa yine çoğunluk kararı ile eklenebiliyor.

Apartmanlarda  Oturanlara Çok Kritik Uyarı: Apartmanda Kedi Köpek Beslemek, Balkona Çamaşır Asmak, Balkondan Halı Silkelemek, Balkon Kapatmak! Hepsinin Cezası Var

Apartman yönetimi tarafından böyle bir karar alınmasına rağmen evde kedi köpek besleniyorsa şikayet için noterden ihtarname çekilerek durumun belgelenmesi ardından da tahliye davası açılması gerekiyor.

GÜRÜLTÜCÜ KOMŞUYA PARA CEZASI! GÜRÜLTÜ YAPAN KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Apartmanlarda en sık yaşanan sorunların başında da gürültü şikayetleri yer almaktadır. Türk Ceza Mahkemelerine başvuruda bulunabilmekte, Jandarma ve Zabıta üzerinden yapılan başvurularda da gürültü cezası olarak en düşük 124 TL para cezası verilmektedir.

BALKON KAPATMAK İÇİN İZİN GEREKİR Mİ, APARTMANDA BALKON KAPATMAK YASAK MI?

Balkonlar ortak alanlar olarak kabul edildiği için yapılacak her türlü müdahale, tadilat, tamirat ve onarım için diğer kat maliklerinden izin alınması gerekiyor. İzinsiz olarak yapılan tüm müdahaleler yasak olarak kabul ediliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun (KMK) 19. madde de yer alan “Kat malikleri, ana gayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz" ifadesi ile izin alınması zorunluluğu bulunuyor.

BALKONDAN HALI SİLKELEMEK, BALKON YIKAMAK, BALKONA ÇAMAŞIR ASMAK YASAK MI, SUÇ MU, HAPİS CEZASI VAR MI?

Bu 3 konuda da karar apartman ve site yönetimine aittir. Bazı site ve apartmanlarda balkon yıkama ya da halı silkeleme günleri belirlenerek o günlerde bu işlemlere izin verilmekte olup apartman yönetiminin yasak kararı aldığı her binada bu işlemlerin yapılması suçtur ve yasaktır.

Türk Ceza Kanunu (TCK) hükümlerine göre göre huzur bozmak ve başkasının malını kirletmek suç.olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle apartmanda halı silkelemek yasal bir suç olarak kabul edilmekte olup 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talebi ile dava açılabilmektedir.

Hapis cezasına ek olarak kişinin sürekli olarak bu davranışlarda bulunması nedeni ile konuttan tahliye kararı dahi çıkabilmektedir.

Emlak365.com