Asgari Ücret Belirleme Sistemi Değişiyor! İşçi Tarafından İlk Açıklama İşverenlerle Anlaşamayız

2020 yılının Aralık ayında gerçekleştirilecek asgari ücret görüşmelerinde daha önceden uygulanan sistemin değişmesi planlanıyor.
Asgari Ücret Belirleme Sistemi Değişiyor! İşçi Tarafından İlk Açıklama İşverenlerle Anlaşamayız

2020 yılının Aralık ayında gerçekleştirilecek asgari ücret görüşmelerinde daha önceden uygulanan sistemin değişmesi planlanıyor. Çalışma Bakanı Selçuk tarafından açıklanan düzenlemeye göre İşçi ve işveren maaş görüşmesi yapacak hükümet o rakam üzerinden konuya dahil olacak. Bu düzenlemeye ise işçilerin tarafından tepki geldi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2020 yılından itibaren yapısının değişmesi planlanıyor.



Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından yapılan açıklamalarda; 2021 yılı asgari ücret görüşmeleri için gerçekleştirilecek toplantıların işveren ve işçiler arasında olacağı bakanlığın ise işveren ile işçinin anlaştığı rakamlar üzerinden konuşacağını bildirmişti.



TÜRK İŞ: İŞVERENLERLE ANLAŞAMAYIZ



Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un bu açıklamasının ardından konuya dair ilk tepki Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'tan geldi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil'i ziyaret eden Ergün Atalay burada gündemde yer alan konulara dair açıklamalarda bulundu.



Hükümetin hakimlik yapmadığı bir toplantı için anlaşma şansımız olmaz diyen Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay şu ifadelere yer verdi.



"Hatta bir dahaki dönem 'İki taraf anlaşsın.' diye Sayın Bakanın açıklaması var. Mümkün değil, biz işverenle nasıl anlaşacağız? Bakana onu da ifade ettim daha sonra. Devleti idare edenler, hükümet, bakanlık hakimlik yapmadan işverenle anlaşma şansımız olmaz."



Ergün Atalay konuşmasının sonunda ayrıca 2020 yılı için belirlenen yüzde 15'lik zam oranına dair de değerlendirmelerde bulundu. Bu çerçevede görüşmelerin başında açıkladıkları 2 bin 578 TL'lik zam oranına vurgu yapan Ergün Atalay, 2 bin 578 lira olursa masada oluruz, böyle böyle olmazsa masada olmayız.' dedik. Maalesef onun dışında başka bir yetkimiz yok, ifadelerini kullandı.



Emlak365.com