Avcılar'da Kentsel Dönüşüm Müjdesi, Sınırlama Kaldırıldı!

Yaşanan büyük İstanbul depreminde en çok can kaybının yaşandığı ilçelerden biri olan Avcılar kentsel dönüşüm için de bu nedenle kilit bir rol üstleniyor.
Avcılar'da Kentsel Dönüşüm Müjdesi, Sınırlama Kaldırıldı!

Yaşanan büyük İstanbul depreminde en çok can kaybının yaşandığı ilçelerden biri olan Avcılar kentsel dönüşüm için de bu nedenle kilit bir rol üstleniyor.

Bölgede çok sayıda riskli yapı bulunurken bu riskli yapıların yıkılarak yerine yenilerinin yapılması ise bölgede uygulanan 4 kat sınırlaması nedeni ile sekteye uğruyordu. Müteahhitlerin zaten çoğu 4 katlı olan binaları yıkarak yerine yenilerini yapması durumunda hak sahiplerinin zarara uğramaları nedeni ile İstanbul Büyük Şehir Belediye Meclisi kritik bir karar imza attı.



Avcılar'da 4 Kat Sınırlaması Kaldırıldı


İstanbul Büyük Şehir Belediye Meclisi bölge halkının mağdur olduğu gerekçesi ile yapmış oldukları başvurulara daha fazla sessiz kalamadı ve bölgedeki kat yasağını esneterek büyük bir adım atmış oldu. Bilindiği üzere Avcılar'da 1999 yılında yaşanan depremde büyük bir yıkım meydana gelmiş ve bölge deprem riski taşıdığı için kat sınırlandırması ile karşı karşıya kalmıştı. Belediye meclisinden çıkarılan karar ile beraber Avcılar bölgesinde yapılacak olan binalara en fazla 4 kat çıkma yasağı getirilmiş daha yüksek olan yapılara iskan belgesi ve inşaat ruhsatı verilmeyeceği duyurulmuştu.


Çıkarılan yeni karar ile beraber geçmiş dönemde alınan karar esnetilmiş oldu. Verilen yeni karara göre artık depreme dayanıklı olarak inşa edilecek olan ve kentsel dönüşüm için anlaşma sağlanan binalarda 15.50 metre yükseklik sınırlandırılması olan yerlerde en çok 5 kat, yükseklik sınırlandırması 18.50 metre olan yerlerde ise en fazla 6 kat olarak inşaatlar gerçekleştirilecek. Verilen karar Avcılar kentsel dönüşüm 2017 projelerinde kat maliklerinin yaşamış olduğu hak kayıplarının telafi edilmesi anlamına geliyor. Bu sayede kentsel dönüşüm firmaları Avcılar konusunda daha istekli davranırken kat maliklerinden istenilen farkta büyük oranda düşürülmüş olacak.


Kararın alınmasının ardından uzun süredir kentsel dönüşüm için adım atılması beklenen Avcılar Belediyesine bağlı olan Gümüşpala, Ambarlı, Mustafa Kemal Paşa, Cihangir, Üniversite, Denizköşker ve Merkez mahallerinde de çalışmaların hız kazanması bekleniyor. Konu ile alakalı olarak açıklama yapan Avcılar Belediye Başkanı kararın hayati bir önemi olduğunu vurgulayarak çıkarılmasından duyduğu sevinci dile getirdi. Şimdi gözler Avcılar halkına çevrilirken kararın olumlu yankıları ile beraber kentsel dönüşüm projelerinin büyük bir hız kazanmasına kesin gözü ile bakılıyor.