Ayçiçek Yağı Fiyatları İçin İndirim Formülü Açıklandı! Devlet Desteği İle Fiyat Artışı Yavaşlatılacak

Özellikle de son 1,5 senedir gelen fahiş zamlar ile gündemdeki yerini koruyan ayçiçek yağı için yeni formül belirlendi. Sıvıyağ fiyatları düşecek mi, ne zaman düşer, ayçiçek desteği ne kadar?
Ayçiçek Yağı Fiyatları İçin İndirim Formülü Açıklandı! Devlet Desteği İle Fiyat Artışı Yavaşlatılacak

Ayçiçek yağı fiyatları son 1,5 senede rekor oranda zamlanırken üreticilerde bu nedenle ayçiçeğe yöneldi. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlara göre destek miktarı artan ayçiçek yağı üretimi artışa geçti.

Destek miktarındaki artışa paralel olarak ayçiçek üretimi de katlandı. Bir önceki seneye oranla Türkiye'de ayçiçek yağı üretimi yüzde 15,6 oranında artış ile 2,4 milyon tona ulaşacak. Üretimini artması ile beraber ayçiçek sıvıyağı fiyatları da kontrol altına alınmış olacak ve zam artışı yavaşlatılacak.

AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI İÇİN TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI YAKIN TAKİPTE!

Üretici fiyatlarında geçen sene yaşanan yükseliş nedeni ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından destek miktarı da arttırılmıştı. Destek miktarı artan ayçiçek yağında ekim alanları da arttı ve bu da hasat miktarını yükseltti. Tarım ve Orman Bakanlığı verilen destek sonrasında hem yurt içerisinde hem de yurt dışında piyasalardaki fiyat değişimlerini takip altına alırken hasat durumu ve stok yönetimini de yakından inceliyor.

Tüm dünya genelinde ayçiçek yağı fiyatları bir önceki seneye oranla yüzde 48 oranında zamlanmıştı. Dünya genelinde yaşanan bu yükseliş sonrasında alınan karar kapsamında "ayçiçeği tohumu ham yağı" ithalatı için yüzde 10 olarak uygulanan gümrük vergisi rakamı yıl sonuna kadar sıfırlanmış ve , "ayçiçeği tohumu yağı ile teknik ve sınai amaçla kullanılan ham yağ" düzenlemesi yapılmıştı.