AYM Duyurdu: 2 Siyasi Parti Resmen Kapatıldı!

Anayasa Mahkemesi tarafından 5 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan kararlar kapsamında 2 siyasi partinin kapatıldığı ilan edildi. Yayımlanan karar kapsamında AYM tarafından yapılan duruşma sonunda 2 siyasi partinin faaliyetine son verildiği ilan edildi. Kapatılan partiler hangileri, neden kapatıldı?
AYM Duyurdu: 2 Siyasi Parti Resmen Kapatıldı!

Siyasi partilerin faaliyetleri konusunda yeni alınan kararlar 5 Haziran 2021 tarihli Resmi Gazete ile ilan edilirken 2 parti hakkında kapatılma kararı verildiği açıklandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararlar kapsamında Esnaf ve Çiftçi Partisi ile Genç Anadolu Partisi'nin kapatıldığı ilan edildi.

GENÇ ANADOLU PARTİSİ İLE ESNAF VE ÇİFTÇİ PARTİSİ KAPATILDI!

Anayasa Mahkemesi tarafından yayımlanan kararlar kapsamında her iki siyasi partinin de kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiğinin tespit edilmesi nedeni ile kapatıldığı ilan edildi. Esnaf ve Çiftçi Partisi 29 Aralık 2010 tarihinde İçişleri Bakanlığı'na yapılan başvuru ile kurulurken ne yazık ki partinin ilk büyük kongresini süresinde yapamadığı belirlendi.

Yine zorunlu organlarını oluşturamayan parti bu nedenle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından iddianeme düzenlenerek kendiliğinden dağılma halinin ve buna bağlı olarak hukuki varlığının sona erdiği durumunun tespiti talep edildi. Parti tarafından yapılan savunmada büyük kongrenin zamanında yapıldığı yönünde savunma verilmesine rağmen AYM tarafından yapılan görüşme ile partinin kapatılmasına karar verildi.

6 Ağustos 2013 tarihinde kurulan Genç Anadolu Partisi için de aynı süreç işlerken Genç Anadolu Partisi tarafından büyük kongre düzenlendiği yönünde savunma verilse de AYM partinin iki kere üst üste büyük kongresini yapmadığı gerekçesi ile kapatma kararı verilmesini onayladı.Böylelikle iki siyasi partide itirazlara rağmen Anayasa Mahkemesi tarafından verilen karar ile kapatılmış oldu.