Ayvalık’a Yolu Düşenlerin Uğraması Gereken Lezzet Noktaları

Ayvalık denildiğinde akla ilk olarak bölgeye has lezzetler geliyor. Tarih boyunca çoğu medeniyete ev sahipliği yapan Ayvalık bütün bu kültürleri kendi kültürü ile harmanlamayı başaran yerlerden biri haline gelmiştir.
Ayvalık’a Yolu Düşenlerin Uğraması Gereken Lezzet Noktaları
Ayvalık gezi rehberi oluştururken bu bakımdan mutlaka ziyaret edilmesi gereken lezzet rotaları arasında şunlar yer alıyor:

Papalina

Bu balığın adı Rumlardan kalmış olup Ayvalık’a özel bir balık türüdür. Görünüm olarak daha çok hamsiye benzer. Ancak bu balık kılçığıyla yenebiliyor. Papalinanın tadına bakmak için uygun zaman aralıkları bulunuyor. Özellikle bunun için en uygun zamanında ağustos ayı olduğunu belirtmekte fayda var. Ayvalık restoranlarına uğrayarak bu balığın tadına bakmadan Ayvalık gezinizi sonlandırmanız eksiklik olabilir.

Ayvalık’a Yolu Düşenlerin Uğraması Gereken Lezzet Noktaları

Sakızlı Dondurma

Sakızlı dondurma komşu Midilli adasından bu bölgeye gelmiş olan bir lezzet olarak ön plana çıkıyor. Sakızlı dondurma Ayvalık’ın meşhur lezzetlerinden biri olup seveni de oldukça çoktur. Ferah ve hoş bir aromaya sahip olan sakızlı dondurmanın tadına mutlaka bakılmalıdır. Bunun için Ayvalık merkezde yer alan Güler Tatlıhanesini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Dillere destan dondurma çeşitleri bulunan bu adresin ününü duyan herkes buraya geldiğinden dolayı sakızlı dondurma almak için burada her zaman sıra olduğunu belirtmekte fayda vardır.

Kahvaltı Ürünleri

Ayvalık bölgesinin doğal ürünlerini deneyimlemek için Cundabey adasında yer alan Kesebir mandırayı mutlaka ziyaret etmelisiniz. Rum kültüründen miras kalan damla sakızlı saganaki buranın en meşhur lezzetlerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Bölgenin yöresel lezzetlerini daha iyi tanımak için tercih etmeniz gereken bu adreste yöreye özel peynir çeşitleri, yoğurt ürünleri, tereyağı gibi onlarca farklı ürün çeşidi sunuluyor. Ayvalık lezzetleri için mutlaka uğramanız gereken bu adresin hemen yakınında bulunan Taş Kahve’de kahve molası vererek günün yorgunluğunu atabilirsiniz. Özellikle bölge kültürünü daha yakından tanımak için bu adresi mutlaka ziyaret edilmesi gerekenler arasına eklemeniz gerekir.

Ayvalık’a Yolu Düşenlerin Uğraması Gereken Lezzet Noktaları

Girit Leblebisi

Ayvalık’a kadar yolu düşenlerin mutlaka deneyimlemesi gereken Ayvalık lezzetlerinden biri de Girit leblebisidir. Girit leblebisinin normal leblebiden ayrılmasına neden olan şey ise odun ateşinde kavruluyor olması. Bu nedenden kaynaklı olarak normal leblebiye nazaran biraz daha sert bir yapıya sahip durumdadır. Ayvalık’ta Girit leblebisini en iyi yapan kişi ise 74 yaşındaki Mustafa amca olarak biliniyor. 60 yıldan beri Ayvalık’taki bu geleneği en iyi şekilde sürdürmeye devam ediyor. Ayvalık sahiline gidenler ayrıca caddenin üzerinde yer alan börekçilere uğrayarak bu leblebinin tadına bakabilirler.

Lor Kurabiyesi ve Lor Tatlısı

Lor tatlısı peynirden yapılan en lezzetli tatlılardan biri olarak biliniyor. Lor, zeytinyağı, vanilya, kabartma tozu ve unla bir karışım haline getirildikten hemen sonra fırına atılır. Tatlı piştikten hemen sonra üzerine biraz şerbet dökülerek servis edilir. Ayvalık’ın yöresel lezzetleri arasında bulunan bu tatlıyı buraya kadar yolu düşenlerin mutlaka denemesi gerekiyor.

Lokma

Lokma Ayvalık’ta en fazla rastlayabileceğiniz lezzetlerden biri. Lokmanın en iyi hallerini Ayvalık merkezde yer alan yerlerde tadabilirsiniz. Hamur kızgın yağ içinde kızartılarak şerbet dökülerek yapılan bu tatlı çeşidi Ayvalık’ta mutlaka yemeniz gerekenler arasında bulunuyor.

Ayvalık’a Yolu Düşenlerin Uğraması Gereken Lezzet Noktaları

Ayvalık Köftesi

Ayvalık’ın ünlü lezzetleri arasında olan Ayvalık köftesinin tadına bakmadan geziyi sonlandırmak eksiklik olabilir. Talatpaşa caddesinde yer alan köfteci Esat Ayvalık köftesinin tadına bakmak için en iyi yerlerden biri olarak tavsiye ediliyor. Özellikle gezi sırasında canınız köfte ve piyaz çektiyse fazla araştırma yapmaya gerek kalmadan uygun fiyatlı ve oldukça iyi lezzetler sunan bu adresi tercih edebilirsiniz.

Emlak365.com