Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?

Bağırsak kanserinin belirtileri kişinin dışkılama alışkanlıklarında meydana gelen değişikliklerle kendini gösterir.
Bağırsak Kanseri Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?
Bağırsak kanserinin belirtileri kişinin dışkılama alışkanlıklarında meydana gelen değişikliklerle kendini gösterir. Bağırsak kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Dışkı renginde değişiklik

  • Sürekli kabızlık ya da ishal

  • Bağırsakta kanama sebebiyle anemi oluşması

  • Karında kramp, gaz ya da ağrı görülmesi

  • Bir sebep olmaksızın iştah ve kilo kaybı yaşanması

  • Demir eksikliği ve anemi görülmesi


Bağırsak Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Bağırsak kanserinin anlaşılmasında başlıca kullanılan yöntemlerden biri hastaya kolonoskopi yapılmasıdır. Kolonoskopi yöntemiyle bağırsak içine kamera yerleştirilir. Doktor işlem sırasında şüpheli olabilecek alanlar görürse bu bölgelerden doku örneği alır. Doku almak işlemi de biyopsi olarak adlandırılır. Alınan dokular mikroskop ile incelenerek teşhis konulur. Kesin tanı için hastanın dışkı örneği, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi sonuçları da incelenmelidir.

Bağırsak Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Bağırsak kanserine neden olabilecek çeşitli faktörler bulunur. Bağırsak (kolon) kanserinde risk oluşturabilecek durumlar şunlardır:

  • Genetik Durum: Aile içerisinde kolon kanseri görüldüyse kişide genetik yatkınlık olabilir. Bu nedenle ailesinden biri kolon kanseri olan kişiler düzenli olarak doktor kontrollerini yaptırmalıdır. Genetik bir yatkınlık yoksa 50 yaşından sonra kolonoskopi ile kontrol yaptırılması gerekir.

  • Yaş: Bu hastalık genelde erkek ve kadınlarda 50’ li yaşlardan sonra görülür.

  • Polipler: Kalın bağırsak içerisindeki tabaka normal olmayan şekilde büyüyebilir ve bağırsak kanalına çıkıntı yapar. Bu şekilde oluşan polipler zamanla kansere dönüşebilir. Poliplerin çıkartılması ve düzenli doktor kontrolü gerekir.

  • Genetik Bozukluk: HNPCC geninde bulunan değişim bu kansere yakalanma olasılığını arttırır.

  • Sağlıksız yaşam: Kişinin lifli beslenmemesi, sigara ve alkol tüketmesi, şeker hastası olması veya aşırı şişmanlık gibi sorunlar kolon kanseri olma ihtimalini arttırır.

  • İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları: Bağırsak iltihapları şeklinde görülen hastalıklar kanser gelişimini arttırabilir.


Bağırsak Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bağırsak kanserinde tedavi hastalığın evresin, kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre farklılık gösterir. Bağırsak kanseri belirtileri gösteren kişilere tanı konulduktan sonra hastalık evresine göre hareket edilir. Hastalık 1. evresinde ise ameliyat müdahalesi yapılır ve hastanın durumuna göre bir teknik kullanılır. 2. Evrede olan bir hasta için genelde bağırsak ve yakınında oluşan lenf düğümlerinin kanserli bölgelerini çıkarmak için yine ameliyat yapılır. 3. Evrede kanserli bölgelere yapılan müdahalenin yanında kemoterapi uygulaması yapılır. Genellikle kemoterapi gören hastalara radyoterapi de tavsiye edilir. Son aşama olan 4. evredeki bir kolon kanseri için cerrah işlem, kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri kullanılır.

Bağırsak Kanseri Belirtileri Ne Kadar Sürer?

Bağırsak kanserinde belirtilerin süresi kanserin ne kadar ilerlediği ile ilgilidir. Kanserin ilk aşmalarında belirgin bir semptom görülmez. Erken dönemle bir belirti göstermediği için kişide zamanla semptomlar artmaya başlar. Hastalığın ne kadar ilerlediği de bu semptomlara bağlı olarak değişir. Kanserin belirti süresi hastanın yaşına, sağlık durumuna, ailesin bulunan genetik yatkınlığa cinsiyetine göre değişebilir. Bununla birlikte belirtiler farklı uzunluklara sahip olabilir.

Bağırsak Kanseri Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Bağırsak kanseri ameliyat sonrası hastada çeşitli ağrılar görülebilir. Bağırsak kanseri belirtileri tedavi edildikten sonra birkaç gün katı yemek yenilmemelidir. Sınırlı olarak sıvı gıdalar tüketilmelidir. Bağırsak kanseri için ameliyat yapıldıktan sonra hasta doktorun talimatlarına göre hareket etmelidir. Ameliyat sonrasında ilk günler yataktan çıkılabilir ve kısa yürüyüşler yapılabilir. Bunun nedeni karın kaslarında oluşabilecek ağrıyı azaltmaktır. Genellikle iki hasta gibi bir sürede hastanın normal aktivitelerine dönmesi mümkündür. Hasta bu sürenin sonunda duş almak, araba sürmek, cinsel ilişki yaşamak, merdiven çıkmak gibi günlük hayat faaliyetlerini yerine getirebilir. Doktor gözetiminde ve tavsiyesinde hasta ameliyat sonrasında hayatını düzenlemelidir.