Bakaya ve yoklama kaçaklarına zamlı bedelli askerli ücreti belli oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan, asker ve yoklama kaçağı durumda olanlar için çıkarılan bedelli askerlik affında ne kadar ücret ödeneceği belli oldu.
Bakaya ve yoklama kaçaklarına zamlı bedelli askerli ücreti belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan son kabine toplantısında yapmış olduğu konuşmasında asker kaçağı durumunda olan ve bedelli askerlik hizmetinden yararlanamayanlar için bir düzenleme olacağını müjdelemişti. Asker, yoklama kaçağı, bakaya durumunda olanlar bu düzenleme ile bedelli askerlik yapabilecekler. Bedelli askerlik düzenlemesinde en merak edilen başlık ise ücretin ne kadar olacağıydı.

YOKLAMA KAÇAKLARI İÇİN BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

Önümüdeki günlerde meclise gelmesi beklenen düzenleme için çalışmalar son surat devam ediyor. Elde edilen bilgilere göre; yoklama kaçağı ve bakaya vatandaşlara bedelli askerlik imkanı sunan bu düzenleme için çalışmalar son aşamada. Yaklaşık 550 bin kişiyi kapsayan düzenlemeye dair esaslar tamamlandığında TBMM'ye sunulacak ve hızla yasalaşacak.

Ödenecek Ücret için Hesaplama

Bedelli askerlik için ne kadar ücret ödeneceği ise 2022 yılı fiyatları üzerinden hesaplanacak. Buna göre güncel bedelli askerli ücreti artı kaçak olan askerlik süresi formülü ile ne kadar ödeneceği belirlenecek. Düzenlemeye göre, bedelli askerlik affından yararlanan kişiler, kaçak oldukları toplam yıla göre değişen oranlarda ödeme yapacaklar. 2 yıl kaçak durumda olan ile 4 yıl kaçak durumda olan kişinin ödeyeceği ücret farklı olacak.

Genel Formül ise Şu Şekilde;

( Güncel bedelli askerlik ücreti ) + ( asker kaçağı olarak geçirilen süre için belirlenecek ek ücret ); 2022 Temmuz dönemine kadar olan süreçte bedelli askerlik ücreti 56 bin 500 TL. Bu rakama birde ek ücret eklenecek.

ERDOĞAN MÜJDELEMİŞTİ

Haziran ayı içerisinde düzenlenen kabine toplantısında yasayı bekleyenler için müjde veren Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı, bakaya gençlerimize bedelli askerlikten faydalanabilme yolunu açıyoruz. Kaçak yılına göre değişen oranlarda bir rakam ilavesiyle askerliğini bedelli yapmak isteyen gençlerimiz askerlik şubelerine başvurabilirler." demişti. Yasa için artık MSB'nin çalışmasını tamamlaması ve meclise sunması bekleniyor.