Bankacılık Risk Puanı Sorgulama! e-Devlet Linki

Bankacılık işlemleri için vatandaşların kredi puanlarının yüksek olması gerekiyor. Özellikle kredi kullanımlarında bankaların ilk baktıkları alan müşterilerin kredi risk puanları olur.
Bankacılık Risk Puanı Sorgulama! e-Devlet Linki

Bankacılık işlemleri için vatandaşların kredi puanlarının yüksek olması gerekiyor. Özellikle kredi kullanımlarında bankaların ilk baktıkları alan müşterilerin kredi risk puanları olur. Peki kredi risk puanı nedir, nasıl öğrenilir? Bu soruların yanıtlarını tüm ayrıntıları ile derledik.

BANKACILIK RİSK PUANI SORGULAMA

Vatandaşların bildikleri üzere bankacılık risk puanı çok farklı kanallar üzerinden öğrenilebilir. Banka şubelerinden, internet bankacılığından yada mobil uygulama üzerinden kredi puanı sorgulaması yapılır. Kredi puanını öğrenmek isteyenler belli bir miktar ödeme yaparak bankalar üzerinden kredi puanlarını çok kısa sürede öğrenebilirler.

e-Devlet üzerinden yapılacak sorgulama ise Bankacılık Risk Merkezi Raporu Sorgulama. Bu ekran üzerinden vatandaşlar bankacılık risk puanlarına ulaşırlar.

Sorgulama Nasıl Yapılacak?

Bankacılık risk puanı sorgulaması için e-Devlet kanalı üzerinden sorgulama yapacak olan vatandaşlar, öncelikle sisteme giriş yapacaklar. T.C. numarası ve şifresi ile sisteme girecek vatandaşlar daha sonra Türkiye Bankalar Birliği Tarafından sağlanan hizmetlere ulaşacaklar. TBB tarafından sağlanan hizmetler arasında "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" bulunuyor.

Bu hizmete tıklayacak olan vatandaşların karşısına ekranın sağ üst kısmında Yeni Başvuru sekmesi çıkacak. Bu sekmeye tıklayacak olan vatandaşlar daha sonra SMS doğrulaması yapacaklar. e-Devlet üzerinden başvuruda bulunan vatandaşların talepleri sistem tarafından alınacak. Rapor oluşturulduğunda ise vatandaşlara SMS ile bilgi verilecek. Vatandaşlar yine Türkiye Bankalar Birliği "Risk Merkezi Raporu Başvurusu" hizmetine girecekler ve raporlarını görüntüleyecekler.

Risk Merkezi Raporu Başvurusu Sorgulama Ekranı için TIKLAYIN

KREDİ PUANI NEDİR? NASIL YÜKSELTİLİR?

Kredi puanı bankaların müşterilerinin bankacılık işlemleri sırasında gösterdikleri performansa göre verdikleri puan olarak tanımlanır. Bankalar borçların düzenli, zamanında, geciktirilmeden ödenmesi durumunda yüksek puan verirler. Ancak bankacılık işlemleri kötü ise bankalar düşük puan verir.

Puan Sıralaması

700-1099 puan arası riskli grup - kredi onayı çok zor verilir, çoğu durumda verilmez.

1100-1499 puan az riskli grup - kredi onayı gelir durumuna göre sağlanabilir.

1500 - 1699 güvenilir grup- kredi onayı genellikle verilir.

1700- 1900 puan bankalar kredi başvurularını kabul ederler.

Kredi Puanını Yükseltmek için; vatandaşlar kredi puanlarını yükseltmek istediklerinde bunu çok kısa sürede yapamazlar. Kredi puanı yükseltilmesi için varsa kredi ve kredi kartı borçlarının düzenli ödenmesi gerekir. Kredi kullanmayanlar için düşük kredi çekilip, düzenli kredi kartı kullanımı ile puanlar zamanla yükseltilebilir.