Bilim Kurulu Normalleşme Takvimini Belirledi! Sokağa Çıkma Yasakları İl İl Yüzde 1 Kriteri İle Kaldırılacak!

Herkes koronavirüs kısıtlamalarının ne zaman kalkacağını merakla beklerken Bilim Kurulu üyelerinden konuya dair çok önemli detaylar paylaşıldı.
Bilim Kurulu Normalleşme Takvimini Belirledi! Sokağa Çıkma Yasakları İl İl Yüzde 1 Kriteri İle Kaldırılacak!

Herkes koronavirüs kısıtlamalarının ne zaman kalkacağını merakla beklerken Bilim Kurulu üyelerinden konuya dair çok önemli detaylar paylaşıldı. Buna göre kısıtlamaların kaldırılması il il yapılacak.

Koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasında uygulanacak sistem belli oldu. Bilim Kurulu üyeleri tarafından yapılan açıklamalara göre vaka sayısı yüzde 1 olan illerde kısıtlamalar kaldırılmaya başlanacak.



KORONAVİRÜS KISITLAMALARI NE ZAMAN KALDIRILACAK?



Türkiye'de yaklaşık 2,5 ay kadar önce koronavirüs tedbirleri kapsamında hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasakları uygulanmaya başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile uygulanmaya başlanan bu kısıtlamalar çok geniş bir alan için geçerli oldu. Çok sayıda işletme kapanmak zorunda kalırken 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşlara da belirli saatler dışında sokağa çıkma yasağı getirildi.



Uygulanan kısıtlamaların neticesinde vaka sayılarında ciddi bir gerileme meydana geldi. Ancak son günlerde vaka sayılarının bir miktar yükselmeye başladığı gözlemlendi. Şimdi herkes Türkiye'de normalleşme adımlarının ne zaman ve nasıl atılacağını merak etmeye başladı.



YÜZDE 1 KRİTERİ GETİRİLİYOR!



Bilim Kurulu tarafından yeni bir normalleşme takvimi üzerine çalışıldığı bildirildi. Daha önce olduğu gibi genel bir normalleşme düşünülmüyor. Bundan sonra artık koronavirüs vakalarına ve kısıtlamalarına il il bakılacak. O ilin koronavirüs salgını ile alakalı son durumuna göre kısıtlamalar gevşetilebilecek.



Bilim Kurulu ğyelerinin üzerinde mutabakata vardıkları sisteme göre bir ilde yapılan günlük test sayısının pozitiflik oranı yüzde 1'in altına düştüğü zaman o ilde kısıtlamaların gevşetilmesine başlanılabilecek. Örneğin herhangi bir ilde günde 10.000 koronavirüs testi yapılıyorsa pozitif vaka sayısı 100'ün altındaysa kısıtlamaların gevşetilebilecek.



Belirlenen kriteri sağlayan illerde önce hafta sonu ve hafta içi sokağa çıkma yasakları kaldırılacak. Ardından ise kafe, restoran ve diper kapalı işletmeler maske, mesafe ve temizlik kriterleri ile yeniden açılacak. Sonraki aşamada ise 18 yaş altı ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma yasaklarına son verilecek.



Emlak365.com