Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı: Aşı Olan 15 Milyon Kişiden Kaçı Koronavirüs Oldu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafında dün yapılan aşılama takvimi açıklaması ile 55 yaş ve üzerinde koronavirüs aşısı vurulmaya başlarken aşının koruyuculuğu da merak konusu olmaya devam ediyor. Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan Sinovac aşısı hakkında açıklama yaparak aşı olan kişilerin koravavirüse yakalanma oranlarını duyurdu.
Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı: Aşı Olan 15 Milyon Kişiden Kaçı Koronavirüs Oldu?

Türkiye'de ilk olarak 14 Ocak 2021 tarihinde başlayan koronavirüs aşılama çalışmaları tüm hızı ile devam ederken dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafında yapılan aşılama takvimi açıklaması ile 55 yaş ve üzerinde koronavirüs aşısı vurulmaya başlandığı ilan edilmişti.

Vatandaşların büyük bir bölümü sırasının gelmesini beklerken sırası gelen bazı kişilerin aşı olmaması tartışmaları da beraberinde getirirken aşılamada en çok merak edilen konuların başında ise koronavirüs aşısının koruyuculuğu ve etkisi konusu yer alıyor.

KORONAVİRÜS AŞISI OLAN KİŞİLERDEN KAÇI COVİD 19 OLDU, AŞILARIN KORUYUCULUĞU NEDİR?

Milliyet Gazetesi yazarlarından Meltem Özgenç tarafından Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Kultufan Turan'ın açıklamalarına dayandırılarak yapılan haberde merak edilen rakamlar açıklandı. Turan yapmış olduğu açıklamasında 15 milyon kişinin aşı olduğu dönemde yapılan incelemede "Aşı olup da virüs kapanların sayısı yaklaşık 2 bin 500 kişi. Bu kişilerden de hastaneye başvuru ya da yoğun bakım ihtiyacı neredeyse yok denecek kadar az.

65 yaş ve üzeri grupta aşılama başlamadan önce, hastalığın pik döneminde yoğun bakım ihtiyacı yüzde 18'lerdeyken, aşılama sonrası bu rakam yüzde 10'ların altına indi. Sağlık çalışanlarında da durum benzer. Sağlık çalışanları ve 65 yaş üzerinde aşılama tamamlandığı için sonuçları çok net görebiliyoruz" diyerek aşılamada başarı oranının yüksek olduğunu ve bu nedenle aşılamaya hızlı bir şekilde devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Hastaneye yatan kişilerin yaş ortalamasının 20-65 yaş arası kişilerden oluştuğunu belirten Tufan bulaşın önünün acilen kesilmesi gerektiğini söyleyerek önlemlere uyulması çağrısında bulundu.