Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı: Normalleşme Takvimi Mayıs 2021! Hayat Ne Zaman Normale Dönecek?

17 günlük tam kapanma sonrası için geri sayım tüm hızı ile devam ederken normal hayata dönüş için kritik açıklamalar Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer tarafından yapıldı. Hayat ne zaman normale döner, maske takma zorunluluğu ne zaman kalkacak, maske hayatımızdan ne zaman çıkacak, koronavirüs ne zaman bitecek, pandemi ne zaman biter, bugün kabine toplantısı var mı, kabine toplantısı ne zaman?
Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı: Normalleşme Takvimi Mayıs 2021! Hayat Ne Zaman Normale Dönecek?

Milyonlarca kişi bayram sonrası için müjdeli bir haber beklemeye devam ederken yasakların kalkacağı ve pandeminin biteceği tarihte merak konusu olmaya devam ediyor.

Koronavirüs salgınından aşılama çalışmaları tüm hızı ile devam ederken dünyada ülkeler arasında ne yazık ki aşı savaşları yaşanırken fakir ülkelerde aşılanma oranları son derece düşük seviyelerde seyrediyor.

BUGÜN KABİNE TOPLANTISI VAR MI, KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN?

29 Nisan 2021 tarihi itibari ile başlayan 17 günlük tam kapanmada geri sayım devam ederken gözler tam kapanma sonrası kademeli normallaşme kararlarının alınmasının beklendiği kabine toplantısına çevrildi. Normal koşullar altında 15 günde bir yapılan kabine toplantısının 10 Mayıs tarihinde yapılması bekleniyordu.

Ancak hem dün hem de bugün konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Dairesi tarafından açıklanan Cumhurbaşkanı Günlük Programı için dün olduğu gibi bugünde bir bilgiye yer verilmedi. Bugünkü programda da kabine toplantısı yer almadığı için kabinenin yarın yapılmaması durumunda bayramdan sonraki Perşembe ya da Cuma günü son açıklanan günlük koronavirüs vaka sayısı rakamları da dikkate alınarak yapılabileceği belirtiliyor.

PANDEMİ NE ZAMAN BİTER, HAYAT NE ZAMAN NORMALE DÖNER?

Konu hakkında açıklama yapan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü Dr. Anthony Fauci normalleşme tarihini 2022 yılının Mayıs ayı olarak duyurdu. BioNTech'in kurucusu Prof. Dr. Uğur Şahin de normal hayata dönüş tarihini 2022 yılının ortası olarak açıklamıştı.

Ancak söz konusu tarihin aşılamanın başarısına göre değişebileceği belirtiliyor.

MASKE ZORUNLULUĞU NE ZAMAN KALKACAK, MASKE HAYATIMIZDAN NE ZAMAN ÇIKACAK?

Maske zorunluluğu tartışmalara neden olmaya devam ederken maske kullanımının aşılama oranının artması ile maske zorunluluğunun kademeli olarak kaldırılacağı belirtilirken yine de kapalı alanlarda özellikle de mevsimsel hastalıklardan korunmak için maske kullanımına devam edilebileceği belirtildi.

BİLİM KURULU ÜYESİ AÇIKLADI, TAM KAPANMA SONRASI KADEMELİ NORMALLEŞME NE ZAMAN OLACAK?

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer yapmış olduğu açıklamasında koronavirüs salgınının tamamen bitmeyeceğini ve mevsimsel bir hastalık haline gelmesini beklediklerini belirterek "Yapılan uygulamaların neticesini Cuma ve cumartesi göreceğiz. 17 Mayıs'tan sonra tamamen eski hayatımıza döneceğiz diye bir durum yok. Açılma kademe kademe olacak" diyerek tam kapanma sonrası bir anda tüm yasakların kaldırılmasının söz konusu olmadığının altını çizdi.

Yoğun bakımlarda artık genç oranının daha yüksek olduğunu belirten Tezer çocuklardaki bulaşı oranının da yükseldiğini dikkat çekti. Normalleşme sürecinde ilk olarak 8. ve 12. sınıflarda yüz yüze eğitime başlanması, restoran ve kafelerin açık havada hizmet vermelerine izin verilmesi, berber, kuaför salonu, terzi gibi küçük esnafa açılma izni verilmesi, hafta içi sokağa çıkma yasağı saatinin 21:00'e çekilmesi, hafta sonu sokağa çıkma yasağının Cumartesi günü kaldırılması, Pazar gün devam etmesi ilk alınması gereken kararlar olarak öne çıkıyor.