Bilim Kurulu Üyesi Pandeminin Sona Ereceği Tarihi Açıkladı!

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova pandeminin biteceği tarihi açıkladı.
Bilim Kurulu Üyesi Pandeminin Sona Ereceği Tarihi Açıkladı!

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova pandeminin biteceği tarihi açıkladı.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova koronavirüs salgınına dair önemli açıklamalarda bulundu.



KORONAVİRÜS AŞISI ERKEN BULUNDU!



Koronavirüs aşılarının önemli sonuçlarının olacağını söyleyen Yeşim Taşova, “Dünyada şu anda yapılan tüm koronavirüs aşıları Dünya Sağlık Örgütü'nün koruyuculuk sınırlarına sahip olan aşılardır. Bunun için tüm ülkelerde yapılan koronavirüs aşıları önleyici etkidedir. Bu noktada pandeminin ne zaman sona ereceği akıllara geliyor. Bunun için toplumun yüzde 60'ı ile yüzde 70'i aşılanması gerekiyor. Daha önceki salgınlarla karşılaştırıldığında aşı çok daha erken bir zamanda bulundu. Bu açıdan oldukça şanslıyız.” dedi.



AŞININ CİDDİ YAN ETKİSİ YOK!



Aşı olanların ilk etapta bu aşının yan etkilerine dair kaygı duyduklarını belirten Yeşim Taşova, “Aşı olan kişiler önce 15-30 dakika arasında müşahade altında tutuluyorlar. Büyük bir yan etki Türkiye'de görülmedi ama olursa da anında müdahale edebilecek bir sistem kurduk. Aşı yerinde şişlik, kızarıklı ve ağrı gibi normal reaksiyonlar olabilir. Bunlar hafif yan etkilerdir. Hayati sonuçlar doğurmazlar.” ifadelerini kullandı.



2 YILDA BİR KORONAVİRÜS AŞISI OLMAK GEREKEBİLİR



Koronavirüs aşısının antikorunun 5-8 ay devam ettiğini söyleyen Yeşim Taşova, “Ortalama 6 ay süre bu aşının koruyucu etkisi var. Ondan sonra ne şekilde, nederecede koruyucu olacak deneyerek göreceğiz. Grip aşısı gibi yeniden aşı olunacak mı ona bakacağız.Grip aşılarında mutasyon çok hızlı olduğu için her yıl yenileniyor. Koronavirüste mutasyon daha az olduğu için aşının yenileme periyodu ne olacak o incelenecek. Belki de 2 yılda bir aşı olmak gerekecek.” şeklinde konuştu.



PANDEMİ 2022 BAŞINDA SONA ERER!



Pandeminin biteceği zamanı da açıklayan Yeşim Taşova, “Antikorların kalıcılık süresi pandeminin bitiş zamanını belirleyecek. Aşılama bu şekilde devam ederse 2021 Haziran'da rahatlarız. Bu rahatlama eski normaledönmek anlamına gelemeyecek. Maskeleri takmaya devam edeceğiz, kalabalık ve kapalı mekanlarda bulunmayacağız. 2021 yılının sonu ve 2021 yılının başında ise tam bir rahatlama yaşayacağımız döneme başlarız. Pandemi o dönem bitmeye başlayacak ve koronavirüs tıpkı grip gibi olacak.” dedi.



Emlak365.com