Bilim Kurulu'nun Yeni Tavsiye Kararları Sızdı! Maske, Sokağa Çıkma Yasağı, Restoranların Açılması, Düğünlere İzin Düzenlemeleri

Bilim Kurulu'nun 1 Haziran sonrası içi yeni bir çalışma yaptığının Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından bu çalışmanın taslağı ortaya çıktı. Bu göre 1 Haziran sonrasında Bilim Kurulu'nun atılmasını istediği normalleşme adımları belli olmaya başladı.
Bilim Kurulu'nun Yeni Tavsiye Kararları Sızdı! Maske, Sokağa Çıkma Yasağı, Restoranların Açılması, Düğünlere İzin Düzenlemeleri

Türkiye'nin koronavirüs ile mücadelesinden güzel haberler gelmeye devam ettikçe 1 Haziran sonrası için de tedbirlerin gevşetilmesine dair bilgilerin gelmesi sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yaparak 1 Haziran sonrası için bir çalışma yapıldığını bildirmesi büyük bir heyecan yarattı. Bakan Koca'nın yaptığı bu açıklamanın ardından herkes Bilim Kurulu'nun 1 Haziran sonrası için hangi tavsiye kararlarını aldıklarını merak etmeye başladılar.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamasının ardından kulislere Bilim Kurulu'nun yeni tavsiye kararları sızmaya başladı. Sokağa çıkma yasaklarında maske kuralına, sosyal mesafeden kafe ve restoranların açılmasına kadar çok kapsamlı tavsiye kararları alındı. Bu kararlar kabine toplantısında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından bir sunum şeklinde açıklanacak. Üzerinde yapılacak olan tartışmalar sonucunda nihai kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimindeki kabine üyeleri verecekler.

KAFELER VE RESTORANLAR İÇİN BİLİM KURULU ÖNERİSİ

Bilim Kurulu açılması beklenen kafeler, restoranlar ve lokantalar için bir tavsiye kararı verdi. Bu karara göre vaka sayıları azalmaya devam ederse bu işletmeler kişi sınırlaması uygulamak şartıyla açılabilecekler. Kurul tarafından yapılan tavsiye vaka sayısının azalışına göre belirli yüzde üzerinden mşteri kabulü yapılması şeklinde oldu. Bu karar uygulanmaya sokulursa bu işletmeler yüzde 25 müşteri kabulü ile gelecek hafta açılabilecekler.

DÜĞÜNLERE İZİN GELİYOR

Yaz mevsiminin başlaması aynı zamanda düğün mevsiminin başlaması anlamına geliyor. Bilim Kurulu bu konuda da bir tavsiye kararı verdi. Düğün salonlarının açık alanlarında kişi sınırlaması ile düğünlerin yapılması izin verilecek. Vaka sayılarında azalma devam ederse Haziran sonunda ise düğün salonlarının kapalı alanlarında düğün yapılabilecek.

HALI SAHALAR, SPOR SALONLARI VE YÜZME HAVUZLARI AÇILIR MI?

Halı saha, spor salonu ve yüzme havuzları gibi yerlerin ilk etapta açılmasına Bilim Kurulu'ndan onay çıkmadı. Ancak vaka sayılarının azalış hızında büyük bir olumsuzluk olmazsa halı sahalar, yüzme havuzları ve spor salonları Haziran ayının sonunda açılabilecek.

MASKE YASAĞINA ŞARTLI GEVŞEME

Bilim Kurulu'nun bir başka tavsiyesi insanları oldukça bunaltan maskeler hakkında oldu. Artık her yerde maske takmak zorunlu olmayacak. Sahillerde, parklarda, bahçelerde insanlar arasından iki metre mesafe oldukça maske takmak zorunlu olmayacak. Bu mesafenin korunduğu her yerde maske zorunluluğu uygulanmayacak. Vatandaşlara masdke takmadıkları için ceza da bu gevşeme ile kesilemyecek.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI GEVŞEYECEK

Bilim Kurulu'nun aldığı en radikal tavsiye kararı ise sokağa çıkma yasakları hakkında oldu. Buna göre hafta içi sokağa çıkma yasakları tamamen kaldırılacak. Hafta sonları ise akşam 21:00 ile sabah 05:00 arasında sokağa çıkmak yasak olacak. Gündüz sokağa çıkma yasakları tarih olacak. Haziran sonunda vaka sayılarında gerileme kaydedilirse hafta sonu sokağa çıkma yasakları da tamamen kaldırılacak.