Biontech ve Sinovac Arasındaki Fark Nedir, Aşı Karşılaştırma İle Hangisi Daha Etkili?

Biontech mi ve Sinovac mı daha iyi soruları gündemi meşgul etmeye devam ederken aşı olmak isteyen kişiler en doğru kararı araştırıyor. Konu hakkında Reuters tarafında yapılan habere göre Hong Kong'da BioNTech ve Sinovac aşılarının oluşturduğu antikor seviyeleri karşılaştırıldı. Peki, hangi aşı daha etkili, hangi aşıyı olmalı, yan etkileri neler?
Biontech ve Sinovac Arasındaki Fark Nedir, Aşı Karşılaştırma İle Hangisi Daha Etkili?

Koronavirüs salgını ile mücadele tüm hızı ile devam ederken insanlığın en büyük umudu olarak gösterilen aşılamanın başlaması eski normale dönüş konusunda insanların umutlarını yeşertmişti. Süreçte Türkiye ilk olarak Sinovac aşısı için anlaşma yaparken buna ek olarak ikinci olarak Biontech aşısı da kullanıma sunulmuştu.

Süreçte şu anda aşı randevusu almak isteyen vatandaşlara MHRS aşı randevu sistemi üzerinden sadece bu iki aşı için randevu olurken aşı olmak isteyen kişiler Biontech mi ve Sinovac mı daha iyi tktsorularına yanıt aramaya başlamıştı. En az yan etkisi olan aşı kadar en etkili olan aşı için de araştırmalar başlamıştı. Süreçte merak edilen soruya ilk yanıt geldi.

EN ETKİLİ KORONAVİRÜS AŞISI HANGİSİ, BİONTECH Mİ, SİNOVAC MI OLMALI?

Son dönemde tüm dünyada tartışılan konu hakkında ilk resmi araştırma sonucu Hong Kong tarafından yapıldı. Reuters tarafından yapılan habere göre BioNTech ve Sinovac aşılarının oluşturduğu antikor seviyeleri hakkında Hong Kong tarafından özel bir araştırma yapıldı. Yapılan araştırma hakında açıklamada bulunan Hong Kong Üniversitesi'nden epidemiyolog Prof. Benjamin Cowling her iki aşıdan da oluşan bin kişi üzerinde yapılan araştırmada hastalar arasında antikor seviyelerini karşılaştırdı.

Yapılan araştırmaya göre Biontech aşısını olan kişilerin kanlarında bulunan antikor seviyesi Sinovac aşısını olan kişilerden daha yüksek çıktı. Biontech aşısının antikor yanıtının daha yüksek olduğu belirlenirken Sinovac aşısı olan kişilerin bu nedenle 3. bir hatırlatma dozuna daha ihtiyaç duyabilecekleri belirtildi.

Endonazya'da yapılan bir açıklamada da Sinovac aşısı olan sağlık çalışanlarından 350 kişinin Covid 19 hastalığına yakalandığı ve hastalığı aşı olmalarına rağman ağır geçirdikleri belirtilmişti.