Bölgesel Kısıtlama ile Yasakların Kaldırılabileceği İllere İlişkin İlk Açıklama

Türkiye genelinde tüm şehirlerde salgın etkilerinin azaltılması amacıyla, salgın yasakları devam ediyor.
Bölgesel Kısıtlama ile Yasakların Kaldırılabileceği İllere İlişkin İlk Açıklama

Türkiye genelinde tüm şehirlerde salgın etkilerinin azaltılması amacıyla, salgın yasakları devam ediyor. Hafta sonuna girilirken Cuma akşamı başlayan sokağa çıkma yasağı Pazartesi sabah 5'e kadar devam ediyor. Yasak olan günlerde ise vatandaşlar temel ihtiyaçlarını karşılamak adına sokağa çıkabiliyorlar.

Son dönemlerde ise uygulanan bu yasaklar için bazı iddialar gündeme gelmişti. Bu iddialarda yasakların tüm iller için olmasa da bazı iller için kaldırılabileceği bildirildi. Bu kapsamda vatandaşlar kendi şehirlerinin durumlarını merak ederken konuya ilişkin yeni değerlendirmeler geldi.

BİLİM KURULU ÜYESİNDEN YASAKLARIN KALDIRILABİLECEĞİ İLLERE DAİR AÇIKLAMA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, salgın yönetiminde yerinde karar dönemi başlayacağını ifade etmişti. Bakan Koca'nın bu açıklamaları ile salgının etkisinin azaldığı illerde, bölgelerde yasakların esnetileceği hatta kaldırılabileceği ifade edilmişti. Bu iddialara ilişkin kapsamlı bir değerlendirme Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın'dan geldi.

Levent Akın konuşmasında salgının etkilerinin arttığı illerde yasakların daha sıkı koşullarda uygulanabileceğini tam tersi durumda da yasakların etkilerinin azaldığı şehirlerde de önlemlerin gevşetilebileceğini bildirdi. Kararların nasıl uygulanacağına ilişkin karaarın nasıl alınacağına dair de bilgi veren Bilim Kurulu Üyesi Akın, illerin kendi durumlarını değerlendirmelerinin en iyi yöntem olarak düşünüldüğünü ifade etti. Şu dönemde vakaların artış eğiliminde olduğunun da altını çizen Levent Akın, illerin bu tabloya göre kararlarını verebileceğini belirtti.

YEREL YÖNETİMLER RASYONEL KARARLAR VEREBİLECEK

Salgın döneminin bundan sonraki aşamasında yerel yönetimlerin alabilecekleri tedbir kararlarına değinen Levent Akın uygulanacak düzenlemeye ilişkin örnekler verdi. Akın konuşmasında "Mesela İstanbul'da Şile ile Kadıköy aynı oranda vaka yüküne sahip midir? O zaman Şile'deki yerel yönetimle Kadıköy ya da Şişli'deki yerel yönetimler daha akılcı daha rasyonel karar verebilirler. O zaman 'A' ilinde belirli bölgelerde belirli işletmeler açık olacak veya hastalık yükü yüzünden 'B' ilinde bu tip yerlerin tamamı kapalı olacak. 'Yerinde karar' dediğimiz dönem burada devreye girecek. Bunun için sadece restoranlar değil, okullar ya da toplu yaşam alanları ile ilgili kararları da verebilirler" ifadelerine yer verdi.

Vaka Sayıları Artıyor

Levent Akın konuşmasının son bölümünde ise vaka artışlarına değindi. Vakaların yeniden neden arttığına dair açıklamalarda bulunan Akın önlemlere uyulmaması, önlemlerin yeteri kadar denetlenmemesi ve toplumun bu konuda ihmalkar, umursamaz davranmasının bu sonuçların oluşmasında etkili olduğunu ifade etti.

Emlak365.com