Çalışanlar Dikkat! Sokağa Çıkma Yasağında Maaşlardan Kesinti Yapılabilir Mi?
Salgın sebebiyle 4 günlük sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi işveren ve işçilerin kafasını karıştırdı. Pek çok çalışan ay sonunda bu sürecin maaşlarına ücret kesintisi olarak yansıtılıp yansıtılmayacağını merak ediyorlar. İşte cevabı...
Koronavirüs salgını önlemleri neticesinde 30 büyükşehir ile Zonguldak ilinde 4 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. İlk kez bu kadar uzun süren sokağa çıkma yasağı kafalarda çeşitli soru işaretlerinin oluşmasına yol açtı. Son dönemlerde yaşanan ekonomik daralma ve süreçte işverenlerin etkilenmesi, işverenler ile çalışanlar arasında çeşitli sorunların yaşanmasına neden olmuştu.
İşten çıkarma ve ücretsiz izin krizinin ardından sokağa çıkma yasağı akıllara ücret kesintisi ihtimalini getirmeye başladı. Yasağın hafta içini de kapsaması üzerine çalışamayan pek çok kişi ay sonunda alacakları maaştan bu sürecin kesilip kesilmeyeceğini merak ediyorlar. Belirli sektörlerin dışında yasak kapsamında çalışanların da evde kalmaları endişeye neden oldu.
Ücret Kesintisi İçin Süre Önemli!
Sokağa çıkma yasağı, işverenleri zorlayıcı bir neden olarak görülüyor. Ücret kesintisi ve çeşitli kesintiler için sürenin uzunluğu çok önemli. Zorlayıcı nedenlerden dolayı çalışmama süresinin bir haftanın altında olması herhangi bir risk barındırmazken, sürenin bir haftayı geçmesi halinde işler değişmeye başlıyor.
Bir haftalık sürecin dolmasının ardından işverenin hakları da düşünülere, çalışana yarım gün maaş verme ve dolayısıyla maaş kesintisi yapma hakkı bulunmaktadır. Yarım maaş uygulaması sadece işe gidilmeyen bir hafta için geçerlidir. Bir haftanın sonunda çalışanın işe gelmemesi halinde ise işverenin iş sözleşmesini sonlandırma hakkı bulunuyor. Ancak salgın döneminde işverenin işten çıkarma hakkı 3 ay süreyle ortadan kaldırıldığı için kesinti yapma hakkını kullanabilir. Bu süreç tamamen işverenin insiyatifine bırakılmış durumda. İstemesi halinde tam maaş yatırabilir.
Günlük Ücret Alanların Durumu Ne Olacak?
Sokağa çıkma yasağında çalışanına günlük ödeme yapan işveren, ödeme yapıp yapmayacağını merak ediyor. 1 haftalık süreç içerisinde ödemeler yapılmak zorunda ancak bir haftanın sonunda işler yine değişiyor. Bir haftanın sonunda işverenin ücret kesintisi yapma hakkı bulunuyor. Bu süreçte çalışanların işe gelmedikleri günler izin gününden düşülmeyecek ancak ilerleyen dönemlerde süreci telafi etmek için fazla mesai yapılabilir.