Deprem Profesörü Uyardı: Ege ve Akdeniz Kıyı Şeridini Önce Mega Deprem Ardından Dev Tsunami Dalgaları Vurabilir!

Son dönemde Ege ve Akdeniz kıyılarını etkisi altına alan deprem fırtınası sonrası Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof.
Deprem Profesörü Uyardı: Ege ve Akdeniz Kıyı Şeridini Önce Mega Deprem Ardından Dev Tsunami Dalgaları Vurabilir!

Son dönemde Ege ve Akdeniz kıyılarını etkisi altına alan deprem fırtınası sonrası Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir çok önemli açıklamalarda bulundu. Kıyılarımızda her an büyük bir tsunami felaketi yaşanabileceği uyarısı yapan Sözbilir mutlaka bunun için hükümetin çok acil bir önlem paketi hazırlaması gerektiğini söyledi. İşte deprem profesörü tarafından yapılan mega deprem ve tsunami uyarısı!

Hareketli bir fay hattı üzerine kurulu bulunan Türkiye ne yazık ki bu nedenle çok sayıda depremede tanıklık ediyor.



Ne yazık ki zamanında önlem alınmadan aktif fay hatlarının üzerine kurulan kalabalık şehirler büyük tehlike saçarken kentsel dönüşümde de yaşanan sorunlar nedeni ile risk büyüyor!



DEPREM PROFESÖRÜNDEN ÇOK KRİTİK TSUNAMİ UYARISI GELDİ!



Konu hakkında Hürriyet Gazetesi'ne önemli açıklamalarda bulunan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir deprem uyarısında bulundu.



Sözbilir yapmış olduğu açıklamasında "Geçmiş dönemlerde tarihte 7 ve 8 şiddetinde meydana gelen depremler nedeni ile Girit, Yunanistan Adaları, Antalya, Fethiye, Marmara ve Datça adalarında tsunami yaşandığını görüyoruz.



Türkiye dışında yer alan fay hatları bunlar ancak bunlarda deprem sonrası Türkiye'nin de kıyılarının etkilendiği tsunami etkilerine neden olmuş. 7 şiddetine kadar olan depremlerde bir risk yok. Zaten bunu 6,4 şiddetinde yaşanan deprem sonrası gördük.



Deprem Profesörü Uyardı: Ege ve Akdeniz Kıyı Şeridini Önce Mega Deprem Ardından Dev Tsunami Dalgaları Vurabilir!



Ancak depremin şiddetinin 7 ve üzeri olduğu durumlarda tsunami riski ortaya çıkıyor. Tarihte de buna benzer etkileri görülmüş. 8 şiddetinde ki mega deprem sonrası büyük tsunami dalgaları Ege ve Akdeniz kıyılarına ulaşmış, zarar vermiş" açıklamasında bulundu.



Hükümete acil olarak tsunami konusunda acil toplanma alanları oluşturması gerektiğini belirten Sözbilir İzmir'e kadar Ege kıyılarında ve Akdeniz kıyısında yer alan yerleşim bölgeleri için acil toplanma alanları oluşturulmasını, sanal ortamda deprem oluşturularak tsunami etkilerinin belirlenmesi gerektiğini söyledi.



Emlak365.com