Depremler Kentsel Dönüşüm Alarmını Tetikliyor

Birbiri ardına yurt genelinde yaşanan depremler Türkiye'de kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi.
Depremler Kentsel Dönüşüm Alarmını Tetikliyor

Birbiri ardına yurt genelinde yaşanan depremler Türkiye'de kentsel dönüşümün ne kadar önemli olduğunu bir kere daha gözler önüne serdi.

Pek çok bölgede kentsel dönüşüm projeleri kat malikleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeni ile bir türlü hayata geçirilemezken pek çok ilimizde yaşanan depremler bu sorunların aşılması için adeta uyarıcı görevi üstleniyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan ERA Gayrimenkul Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay'da kentsel dönüşümün bir an önce tamamlanması gerektiğine dikkat çekti.



Depreme Hazırlanmak Mümkün


Hatırlanacağı üzere ülkemizde 2001 yılında meydana gelen Büyük İstanbul Depremi binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu. Yaşanan bu büyük yıkımın ardından “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” çıkarılmış ve depreme karşı önlem alınmaya başlanmıştı. Kentsel dönüşüm riskli binaların yıkılarak yerlerine yeni ve depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi amacı ile bu kanun kapsamında hayata geçirilirken ne yazık ki geçen zamanla kentsel dönüşüm amacından saptırıldı. Riskli yapılar yerine ne yazık ki rant getiren yapıların yıkılmaya başlanması olası depremlerde can kayıplarının yeniden yüksek seviyelerde olması riskini arttırıyor.



Devlet Desteği Mutlaka Sağlanmalı


Kentsel dönüşüm için dikkat edilmesi gereken pek çok husus bulunurken bunlar arasında devlet desteği ilk sıralarda yer alıyor. Kentsel dönüşüm kira yardımı ve kentsel dönüşüm kredi yardımı atılan olumlu adımlar arasında yer alırken projelerdeki bir diğer önemli konu da dikey mimari yerine mutlaka yatay mimariye yönelinmesi. Kat maliklerinin fark ödemeden yeni evlerine sahip olmalarını sağlamak amacı ile pek çok yerde yıkılan 4 katlı binalar yerine 15-20 katlı binalar inşa edilirken bu yapılaşmanın hızlanması daha ciddi sorunların yaşanma riskini ortaya çıkarıyor. Çünkü alt yapı ve yollar bu hızlı artışı karşılayacak düzeyde bulunmadığı için bir süre sonra şehirlerdeki alt yapının çökmesi riski her geçen gün artıyor. Bu nedenle tek tek binaların kentsel dönüşüme alınması yerine mutlaka devlet eli ile kentsel dönüşüm projelerinin tümü ile ele alınması ve toplu projeler üretilmesi gerekiyor.