Diyanet'ten Açıklama Geldi! Bayram Namazı Kılınacak Mı?

Ramazan ayının son günleri gelirken artık vatandaşlar koronavirüs salgını nedeniyle bayram namazı kılınıp kılınamayacağını araştırmaya başladılar. Diyanet İşleri Bakanlığı'nın bayram namazı kararı belli oldu. Bu bayram bayram namazı kılınacak mı?
Diyanet'ten Açıklama Geldi! Bayram Namazı Kılınacak Mı?

Türkiye'de tam kapanma sokağa çıkma yasakları devam ederken vatandaşlar Ramazan ayı nedeniyle toplu ibadet yapamamanın hüznünü de yaşıyorlar. Özellikle bayramın yaklaşması ile bayram namazına ilişkin büyük bir merak yaşanmaya başlandı. Bayram namazının kılınıpkılınamayacağını merak eden vatandaşlar bunun için Diyanet İşleri Balkanlığı'nın kararına gözlerini çevirdiler.

BAYRAM NAMAZI KILINACAK MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre bu bayram bayram namazının kılınmasına dair herhangi bir engel bulunmuyor. Bundan dolayı gerekli olan maske, mesafe ve hijyen koşullarının temin edilmesi durumunda bayram namazının kılınabileceği bildirildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da bayram namazına ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Biz bayram namazı kılınacakmış gibi camilerimizi hazırlıyoruz. Bayram namazı da tıpkı cuma namazı gibi kısa bir namazdır. Bundan dolayı herhangi bir kısıtlama uygulanacağını düşünmüyoruz. Vatandaşlarımız koronavirüs tedbirlerine tam bir riayetle bayram namazlarını kılabileceklerdir.” dedi.

BAYRAM NAMAZI SONRASI BAYRAMLAŞMA MERASİMİ YAPILMAMALI

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Erul ise bayram namazına ilişkin bir değerlendirme yaparak, “Bayram namazları sonrasında bulaş riski nedeniyle geleneksel bayramlaşma törenleri yapılmmalıdır. Geçtiğimiz yıl yine salgın dolayısı ile bayram namazı kılınmamıştı. Bu yıl teravih namazları da camilerde kılınamadı. Ancak Ramazan'ın tadını çıkarabildiğimizi düşünmüyorum. Ben kişisel olarak bayram namazlarının kılınmasına dair bir engel getirilmemesini arzu ediyorum. Ancak bayram namazı sonrası bayramlaşma merasimleri yapılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI GENELGE YAYINLAYACAK

Bayram namazına ilişkin olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nun görüşlerini aldıktan sonra İçişleri Bakanlığı'nın bir genelge yayınlaması bekleniyor. Bu genelge ile bayram namazlarına vatandaşların nasıl gideceği, hangi kurallara uyacakları ve bayram namazı bitiminde evlerine nasıl döneceklerine dair kadiler belirlenecek.