Doğu Akdeniz'de Gerilim Tırmanıyor! AB Yaptırım Tehdidi Savurdu, Türkiye Yeni Navtex İlan Etti, Gemi Komutanına Vur Emri Verildi

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Oruç Reis Gemisi ile başlattığı sismik araştırmalar ile başlayan gerilim giderek büyüyor.
Doğu Akdeniz'de Gerilim Tırmanıyor! AB Yaptırım Tehdidi Savurdu, Türkiye Yeni Navtex İlan Etti, Gemi Komutanına Vur Emri Verildi

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de Oruç Reis Gemisi ile başlattığı sismik araştırmalar ile başlayan gerilim giderek büyüyor. Avrupa Birliği cephesinden yaptırım tehdidi açıklaması sonrasında Türkiye yeni bir navteks ilanı açıkladı. Türk Silahlı Kuvvetleri ise angajman seviyesini gemi komutanına kadar çekti ve gemi komutanlarına Oruç Reis ya da başka bir savaş gemimize olası bir taciz girişimi halinde vur emri verdi. Türkiye Yunanistan ile savaşırsa ne olur, Türkiye savaşa hazırlanıyor iddiaları doğru mu, Türkiye Yunanistan ile savaşa mı girecek?

Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan Doğu Akdeniz geriliminde tansiyon giderek yükseliyor.



Avrupanın şımarık çocuğu Yunanistan tarafından atılan adımlar gerilimi adım adım yükseltirken Yunanistan'a arka çıkan Avrupa Birliği tarafından masaya sürülen yaptırım tehdidine Türkiye yeni Navtex ilanı ile yanıt verdi.



AB YAPTIRIM TEHDİDİ ÖNE SÜRDÜ, TÜRKİYE YENİ NAVTEX İLANI AÇIKLADI



Türkiye tarafından Oruç Reis gemisinin sismik çalışmalar yüreteceği alan için 1 Eylül tarihine kadar açıklanan yeni navtex ilanı ile AB tarafından masa sürülen yaptırım tehdidi itibarsızlaştırılmış oldu.



AB Dışişleri Bakanları tarafından düzenlenen gayriresmi toplantıda Yunanistan tarafından talep edilen yaptırım talebi karara bağlanmadı ve 24 Eylül 2020 tarihinde düzenlenecek olan liderler zirvesine ertelendi.



TSK GEMİ KAPTANLARINA VUR EMRİ VERDİ!



Yunanistan tarafının küstah tavırlarını sürdürmesi ve Akdeniz'de bulunan gemilerimizi taciz etmesi üzerine TSK angajman seviyesini gemi komutanına kadar çekti ve gemi kaptanlarına olası taciz girişimlerinde emir beklemeden karşılık verme yetkisi tanındı.



NAVTEX NEDİR / NE DEMEK?



İngilizce Navigational Text Messages kelimelerinin kullanılması ile oluşturulan özel bir kısaltmadır.



Denizcilik alanında uluslararası duyuru olarak kullanılan bu ilan ile seyir halindeki gemiler bilgilendirilerek tehlike ve riskli durumlara karşı uyarılarda bulunuluyor.



Deniz Kuvvetleri Seyir Hidrografi ve Oşinografi Dairesi tarafından yayımlanan mesajlar Navtex cihazları tarafından algılanarak durumdan haberdar olunuyor.



Emlak365.com