E-Devlet Soy Ağacı Sorgulama Hizmeti Güncellendi! Vatandaşlara Tek Tıkla Elektronik Belge Veriliyor
Türkiye'de E-Devlet hizmetleri her geçen gün geliştiriliyor. Bir taraftan yeni hizmetler devreye alınırken diğer taraftan da bazı mevcut E-devlet hizmetleri geliştiriliyor. Bunlardan birisi de soy ağacı sorgulama hizmeti oldu. İçişleri Bakanlığı'nın bu hizmeti daha da geliştirilerek vatandaşların kullanımına sunuldu.
SOY AĞACI SORGULAMA HİZMETİ GELİŞTİRİLDİ
İçişleri Bakanlığı soyağacı oluşturma hizmeti ile vatandaşlar elektronik ortamdan bu hizmetten yararlanabiliyorlar. Bu yeni hizmet ile vatandaşlar herhangi bir nüfus müdürlüğüne gitmeden soy ağaçlarını oluşturabilecekler.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) Projesi kapsamında nüfus kütükleri elektronik ortama taşındı. Bu sayede vatandaşlar üst soya dair tüm bilgilerine kolayca erişebiliyorlar.
MERNİS'te kayıtlı olan nüfus bilgilerinin temel kaynağı Osmanlı Devleti döneminde 1904 yılında yapılan genel nüfus sayımına dayanıyor. Bu nedenle vatandaşların üst soylarına dair bilgilerde 1800'lü yıllara kadar ulaşılabiliyor. Bu sistem vatandaşlara erişime açıldığı için uygulamayı kullananlar ailelerinin 1800'lü yıllara kadar köklerini sorgulayarak öğrenebiliyorlar.
E-DEVLET SOYAĞACI NASIL OLUŞTURULUR?
E-Devlet üzerinden soy ağacı oluşturma işleminin nasıl yapılacağı araştırılıyor. Buna göre vatandaşların öncelikle kişisel bilgileri ile E-Devlet sistemine giriş yapmaları gerekiyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar aynı işlemi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden de yapabilecekler.
E-Devlet sistemine giriş yapan vatandaşlar arama bölümü üzerinden “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü – Soy Ağacı Oluşturma” hizmetini seçerler. Böylelikle vatandaşların soy ağacı bilgilerine dair elektronik belge alınabilmektedir. Bugüne kadar sadece görülebilen bu hizmette elektronik belge güncellemesi yapıldı.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından hizmete sokulan uytgulamaya olacak yüksek taleplere ilişkin de hazırlık yapıldı. Soy ağacı sorgulama işleminin yoğun şekilde yapılacağı düşünülerek sistem dakikada 200 bin talebe cevap verecek şekilde geliştirildi. Ayrıca vatandaşlara farklı tasarım seçenekleri de sunulmaya başlandı.