e-Devlet'ten Mirasçılık Belgesi ve Vasiyetname Sorgulama İşlemlerine Büyük İlgi

e-Devlet hizmetleri kapsamında alınmasının ardından vatandaşlar mirasçılık belgesi ve vasiyetname sorgulama işlemlerine büyük ilgi gösterdiler.
e-Devlet'ten Mirasçılık Belgesi ve Vasiyetname Sorgulama İşlemlerine Büyük İlgi

e-Devlet hizmetleri kapsamında alınmasının ardından vatandaşlar mirasçılık belgesi ve vasiyetname sorgulama işlemlerine büyük ilgi gösterdiler. 2020 yılında gerçekleştirilen işlemler toplamı 5 milyon bandına yaklaştı.

Kamu kurumlarının işlemlerinin e-Devlet portalına taşınması vatandaşlara çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Bu kapsamda sunulan yeni hizmetler ilgiyle karşılanırken daha önceden zorlu süreçlerin elde edilen bilgiler e-Devlet sayesinde çok kısa ve kolaylıkla tamamlanabiliyor.



E-DEVLET'TEN MİRASÇILIK BELGESİ VE VASİYETNAME SORGULAMA



Adalet Bakanlığı'nın e-Devlet hizmetlerinden olan mirasçılık belgesi sorgulama işlemleri 2020 yılında 1 milyon 545 bin 224 adet gerçekleştirildi. Bunun yanında yine bakanlığın hizmetlerinden olan vasiyetname sorgulama ise 2 milyon 879 bin 396 adet işlemle yoğun ilgi gördü.



Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilen uygulama ile vatandaşlar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) üzerinden "mirasçılık belgesi verilmesi" ve "mirasçılık belgesinin iptali" kararlarını e-Devlet üzerinden görüntüleyebiliyorlar. Uygulama ilk başladığı tarih olan 2016 yılının Aralık ayınıdan bu zamana kadar toplam 6 milyon 320 bin 260 defa sorgulandı.



2020 yılında yoğun ilgi gören bir diğer uygulama ise "vasiyetname sorgulama" oldu. Yıl genelinde "Sulh Hukuk Mahkemelerince Açılan Vasiyetname Sorgulama" ekranı üzerinden 2 milyon 879 bin 396 sorgulama işlemi yapıldı. Bu uygulama bu zamana kadar 10 milyon 85 bin 457 işleme ulaşarak önemli bir başarı elde etti.



Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?



Vatandaşlar e-Devlet sistemine giriş yaparak buradan "Veraset İlamı Sorgulama" hizmetine girerek mirasçısı olduğu dosyaları sorgulayabiliyor ve mirasçılık belgesini görüntüleyebiliyor. e-Devlet sistemine girişlerde T.C. kimlik numarası ve kişilere özel şifre kullanılıyor. Şifresi olmayanlar PTT şubelerinden alabilirler.



Emlak365.com