E Ticaret Devi Amazon Salgın Döneminde Fiyatları Artırdı! Şirkete Fahiş Fiyat Davası Açıldı!
Koronavirüs salgınında satışlarını artıran ve siparişlere yetişmekte zorluk yaşayan e ticaret devi Amazon, yeni bir suçlamayla karşı karşıya kaldı. Salgın döneminde fahiş fiyat uygulamasına giderek haksız kazanç elde ettiği iddiasıyla mahkemeye verildi. Dava süreci devam ediyor.
ABD’li e ticaret devi olan Amazon, koronavirüs salgınında en fazla ciro yapan şirket olarak açıklanmıştı. Salgın döneminde temel ihtiyaçların satışı katlanarak artmış ve bunun üzerine şirket yeni personel alarak verilen siparişlere ve müşterilerin isteklerine yetişebilmek için harekete geçmişti. Şirket tarafından fazla mesai yapılarak gerçekleştirilen çalışma sistemi çok konuşulurken bu sefer fiyatlar nedeniyle yeni bir tartışma gündeme gelmeye başladı.
E ticaret devinin salgın döneminde verilen siparişlerden ve insanların mağduriyetinden yararlanarak fiyatları artırdığı öğrenildi. California Kuzey Bölgesi Mahkemesine konu hakkında bir şikayetin yapıldığı öğrenildi. Hagens Berman avukatlık firması tarafından gerçekleştirilen dava sonrasında salgın döneminde yasal olmamasına rağmen fahiş fiyat uygulaması gerçekleştirdiği iddia edildi.
Fiyat Artışları Belgelendi
Avukatlık şirketi tarafındn açılan davada dava dilekçesine zam yapıldığı söylenen ürünlerin de listelenerek konulması dikkat çekti. Verilen belgeye göre Amazon’un yüz maskelerinde yüzde 500, ağrı kesicilerde yüzde 233, hijyen malzemelerinde yüzde 100, un mamüllerinde yüzde 400, siyah fasulyede ise yüzde 674 oranında bir zammın uygulandığı belirtiliyor.
Fiyat artışı Amazon tarafından satışı sunulan özel ürünlerde olduğu kadar, e ticaret sektöründe bulunan diğer üçüncü tarafların gerçekleştirmiş olduğu satışlarda da olduğu belirlendi. Bu süreçte Amazon üçüncü taraflar için durumdan yararlanarak fiyatların yükseltilmesinin doğru olmadığı yönünde çeşitli çalışmaların içerisinde yer alırken, kendi fiyat artışına gitmesi kamuoyunda da çeşitli tartışmalara neden oldu.
Bölgede acil durum ilan edilmesinin hemen ardından birtakım temel ihtiyaç listesinde bulunan malların yüzde 10’dan fazla zamlanmasını yasaklamıştı.