Elon Musk 1453 Mesajı İle Ne Demek İstedi? Açık Kapı Efsanesi Nedir, Doğru Mu?

Elon Musk sosyal medya üzerinden yaptığı “1453” paylaşımı ile gündem oldu. Elon Musk “1453” paylaşımı ile hangi mesajı verdi? Elon Musk aslında ne demek istedi?
Elon Musk 1453 Mesajı İle Ne Demek İstedi? Açık Kapı Efsanesi Nedir, Doğru Mu?

Tesla ve SpaceX şirketlerinin CEO’su Elon Musk sosyal medya mesajı ile yine gündem oldu. Bu sefer Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren bir mesaj ile Elon Musk büyük ses getirdi. Twitter üzerinden bir mesaj paylaşan Elon Musk, “Did I lock the gate (kapıyı kilitledim mi?” yazılı mesajına bir görsel ekledi. Görselin üzerine ise Elon Musk ,”Constantinople 1453” ifadelerini ekleyerek İstanbul’un fethini işaret etti.

Elon Musk 1453 Mesajı İle Ne Demek İstedi? Açık Kapı Efsanesi Nedir, Doğru Mu?

“KAPIYI KİLİTLEDİM Mİ” NE DEMEK?

Elon Musk’ın “Kapıyı kilitledim mi” mesajının anlamının ne olduğuna dair büyük bir merak yaşanıyor. Elon Musk bu ifade ile neyi kast etti? Bu konuya dair en bilgilendirici açıklamaya tarihçi akademisyen Prof. Dr. Erhan Afyoncu yaptı. Elon Musk’ın İstanbul’un fethinde açık bırakıldığı söylenen kapıya işaret ettiğini söyleyen Erhan Afyoncu bunun esasında doğru olmadığını belirtti.

Açık kapı söylentilerinin İstanbul’un fethini hazmedemeyen Batılıların kullandığını söyleyen Erhan Afyoncu, “Açık kapı söylentilerinin gerçek ile herhangi bir alakası yok. İstanbul’un fethinin şokunu atlatmak ve kentin Türkler tarafından ele geçirilmesini küçümsemek isteyenler bu söylentiyi çıkarmışlardır. Onların iddialarına göre fetih sırasında açık bırakılan Kerkoporta kapısı dünya tarihinin seyrini değiştirmiş.

Edirnakapı ile Eğrikapı arasında bulunan bu kapının unutkanlık nedeniyle açık bırakıldığı söyleniyor. Bu bilgi sadece Dukas Tarihi’nde vardır. Dukas da İstanbul’un fethi sırasında İstanbul’da değil Midilli’deydi. İddiasının da bir kaynağı yoktur.” dedi.

Elon Musk tarafından paylaşılan mesajda İstanbul’un fethine vurgu yapılırken kapının açık unutulduğu iddiasını ünlü CEO bir espri olarak kullandıç. Ancak bu ifadenin tarihi gerçeklikle alakası olmadığı konunun uzmanları tarafından dile getirildi.

Emlak365.com