Engelliye Erken Emeklilik Müjdesi! Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor?

Engelli vatandaşlarımıza erken emeklilik müjdesi geldi. Kimler bu haktan yararlanabiliyor, nereden başvuru yapılacak, ne kadar çalışma süreci gerekiyor?
Engelliye Erken Emeklilik Müjdesi! Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor?

Engelli vatandaşlarımıza erken emeklilik müjdesi geldi. Kimler bu haktan yararlanabiliyor, nereden başvuru yapılacak, ne kadar çalışma süreci gerekiyor?

Engelleri ya da bazı rahatsızlıkları bulunan vatandaşlar için erken emeklilik imkanlarını, ayrıcalıkları bulunuyor. Bu tarz emeklilikler kendi içinde ikiye ayrılıyor bunlar; malulen emeklilik ve engelli emekliliği olarak biliniyor.



Malulen Emeklilik ve Engelli Emekliliği Ne Şekilde Oluyor?



Engelli emekliliği sayılabilmek için doğuştan gelen anne karnın da olan bir engelin ya da sigorta'dan önce ve son olarak rahatsızlık sonucu alınan vergi indirimi sonrasında oluşuyor. Engelli emekliliği için en önemli aranan şart % 40 engelli raporunun bulunması gerekiyor. Malulen emeklilik'de ise durum oldukca farklı burada sigorta yattıktan sonra ortaya çıkan engel'den bir de iş kazası durumların da oluşurken bunda da çalışma gücünün en az yüzde 60 kaybolmuş olması gerekiyor.



Kimler Bu Haktan Yararlanabiliyor ve Ne Kadar Çalışma Süresi Gerekiyor!



Minimum yüzde 40 engeli olan SSK'lı ve memur çalışanlar vergi indiriminden faydalanarak erken emeklilik hayaline kavuşuyor. Bağ-Kur'lular için de bu hak geçerli'dir. Bu hatan yararlanabilmek için her hangi bir yaş sınırı yok. prim gün sayısı da 3600 ile 4400 arasında değişirken, igortalılık süreleri 15-20 yıl arası olarak açıklandı.



Nereden Başvuruluyor?



Erken Emeklilik için ilk şart vergi indirimi alınması gerekirken, vergi dairelerine veya da Defterdarlık'dan başvurarak müracaat'da bulunabilirler. Erken emeklilik başvuru için öncelikle kimlik belgesi, dilekçe ve işyerinizden sigortalı çalışıldığına dair belge şart daha sonrasında ise engellilik derecesini açık bir şekilde raporla ispatlamak şart.



Bunun için vergi dairesi sizi bizzat bir hastaneye sevk ederek raporunuzu hazırlattırıyorlar.



Memurlar da Prosedür Nasıl İşliyor?



Memurlar da tıpkı Bağ- Kur'lular gibi 1 Ekim 2008'den sonra bu haktan yararlandı. Erken emeklilik için memurlar da ise prosedür şartları 1 Ekim 2008 tarihinden önce kamuda çalışmaya başlamış olan minimum yüzde 40 raporu olanlar veya da en az yüzde 40 olmak üzere doğuştan engelli olan memurlar 15 yıl primi ödenmiş olmak şartıyla ancak o şekide emekli olabiliyorlar.



Emlak365.com