Facebook, Twitter, Instagram, Youtube Gibi Sosyal Medya Ağlarına Erişim Kısıtlanabilir
Yeni internet yasasıyla birlikte Türkiye'de temsilci bulundurma zorunluluğu getirilen sosyal medya ağlarına yeni bir ceza daha kapıda. Yükümlülüklerini yerine getirmeyen Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube gibi popüler sosyal medya ağlarına ikinci yaptırım aşaması için harekete geçildi.
Hatırlanacağı üzere yükümlülüklerini yerine getirmeyen popüler sosyal medya ağlarına ilk etapta 10’ar milyon TL’lik cezalar kesilmişti. Bugüne kadar yükümlülüklerini getirmeyen firmalara elektronik tebligat hükümleri gereği bu ayın 8'inden sonra ikinci aşama olan 30'ar milyonluk cezalar tebliğ edilecek.
BTK Kaynakları 8 Aralık Tarihini Gösterdi
Sosyal medyanın gündemine bomba gibi düşen gelişmelerle ilgili bazı haberde cezaların sosyal medya ağlarına tebliğ edildiği belirtildi. Fakat BTK kaynakları, yasal tebligat süresi dolmadığı için bugün itibarıyla ikinci aşama ceza bildirimlerinin iletilmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Kanun kapsamında 2 Kasım'da açıklanan 10'ar milyonluk ceza, elektronik tebligat hukukuna göre 5'inci gün tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu yüzden Aralık ayının 8’inde bu sürenin dolacağı iddia edildi. Bu tarihten sonra şirketler için ikinci aşamaya geçilecek ve ceza miktarları 10’ar milyon TL’den 30’ar milyon TL’ye çıkarılacak.
Sosyal Medya Ağlarına Erişim Kısıtlanabilir
Yeni internet yasasıyla kapsamında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizdeki popüler sosyal medya ağlarına ceza yağdı. Bazı görüşlere göre tebligat süresinin dolduğu ve ilgili sosyal medya ağlarına cezaların tebliğ edildiğini söyledi. Ancak güvenilir kaynaklar, bu konunun yargıya taşınması durumunda olası bir vaziyette hukuki açıdan haksız duruma düşmemek için bu sürenin bitiminde ceza tebliğinin yapılacağını ifade etti.
Sosyal medya üzerinde yapılan tartışmalar arasında bu sürecin sonunda bant genişliğini daraltma cezasının uygulanıp uygulanamayacağı konusu öne çıkıyor. Bir başka deyişle yasa kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal medya platformlarına erişim fiili olarak kısıtlanacak. Bu durumda kullanıcıların mağduriyet yaşayabileceği tartışılıyor ancak, yetkililer yasa hükümlerinin açık olduğunu, bu hükümlerin uygulanmasından geri durulmayacağını vurguluyor. Bu yüzden en nihayetinde Türkiye'deki faaliyetlerinden milyarlarca dolar gelir sağlayan sosyal medya devlerinin Türkiye’de yasal temsilci atamalarının sağlanması hedefleniyor.