Gabon Gezi Rehberi

Gabon'da gezilecek yerler nerelerdir? Gabon'un doğal, tarihi ve turistik yerlerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Gabon Gezi Rehberi

Gabon'da gezilecek yerler nerelerdir? Gabon'un doğal, tarihi ve turistik yerlerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Gabon, turistler tarafından çokça tercih edilmekte olan bir Afrika ülkesidir. Bünyesinde birçok hayvan, park ve yağmur ormanı bulunmaktadır. Gabon bağımsızlığını ilk olarak 1960 senesinde ilan etmiştir. O yıldan bugüne dek bağımsızlığını korumuş olan Gabon, ırmaklar ile çevrili büyük bir ülkedir. Bünyesinde 777 adet farklı kuş türü, dünyadaki gorillerin %80’ini ve vahşi çoğu hayvanı barındırmaktadır. Beyaz kumsallı plajları turistlerin ilgisini çeken bir diğer etkendir.



Gabon’a seyahat etmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının, vize alması gerekmektedir. Vizeler 2 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Ayrıca Gabon’a giderken sağlık sigortası yaptırma zorunluluğu da bulunmaktadır. Gabon temelde üç bölgeye ayrılmakta ve bu 3 bölgeye göre ticareti, sosyal hayatı ve ekonomisi şekillenmektedir. Gabon, Ekvatoral Gine, Kamerun, Kongo Cumhuriyeti ve Gulf Ginesi arasında bulunmaktadır. Kongo Cumhuriyeti ile arasında uzun bir kara sınırı bulunmaktadır.



Gabon dili Fransızca olmasına rağmen ulusal dilleri Fangdır. Fakat Fransızca daha çok tercih edilmekte olan bir dildir. Çok kültürlü bir ülkedir bu yüzden Gabon gezilecek yerler oldukça fazladır. Gabon; petrol, magnezyum, demir, altın gibi birçok madeni rezerve ev sahipliği yapmaktadır. Geniş ormanlara sahip olması da ekonomik refah seviyesini arttırır. Afrika kıtasının en zengin ülkelerinden biri olan Gabon’un yine de nüfusunun üçte biri kadarı açlık sınırı altında yaşamaktadır. Kahve, kakao, palmiye ağacı yağı ve palmiye ağacı şekeri gibi besinleri Avrupa, Asya ve diğer birçok ülkede ihracatını yapmaktadır. Gabon insanları, tıpkı Akdeniz ülkeleri gibi sıcakkanlı, samimi ve yardım sever insanlardır. Dans ve müzik alanında oldukça gelişmiş bir Afrika ülkesidir. Gezilecek birçok noktası bulunan Gabon hakkında daha detaylı bilgiler aşağıda yer almaktadır.



Gabon’da Gezilecek Tarihi Yerler



Gabon Gezi Rehberi



Gabon coğrafi konumu gereği birçok kültürü bünyesinde barındırmış ve barındırmaya devam eden bir ülkedir. Kölelik, ırkçılık ve hastalıklar sebebi ile birçok kez ekonomik anlamda sömürü altında kalmıştır. Gabon’daki tarihi mekânları şu şekilde listeleyebiliriz;




  • L’Eglise St. Michel Libreville: Gabon’un Libreville şehrinde bulunan bu kilise yerli halk için oldukça önem arz etmektedir. Kutsal ve dini mekân olarak geçen St. Michel’e onlarca turist gelmektedir. Diğer kiliselerden farklı olarak ahşaptan yapılmıştır. Ahşaptan oyma sütunlar ile süslenmiştir ve bu sütunları ile ünlüdür. Libreville’ye gidecek olanların vazgeçilmez bir durağıdır.

  • Ministry of Forestry and Environment: Şehirdeki Orman ve Çevre Bakanlığına ait binadır. Oldukça önemli mimari özelliklere sahip olan Ministry of Forestry and Environment, turistler tarafından fotoğraf çekilmek üzere kullanılmaktadır.

  • Ministry of Mines and Petrol: Maden ve Petrol Bakanlığının binası olarak hizmet vermektedir. Mimari yapısı ve dış görünüşü sebebiyle turistler tarafından fotoğraf çekmek için kullanılan bir binadır.



Gabon’da Gezilecek Modern Yerler



Gabon Gezi Rehberi



Gabon’da modern yerler deyince akla dinlenme yerleri, eğlence parkları ve sanat galerileri gelmektedir. Afrika sanatı hakkında fazlasıyla bilgi veren müzeleri ise turistler tarafından çokça tercih edilen lokasyonlar arasında yer alır. Gabon’daki modern mekânları şu şekilde sıralayabiliriz;




  • Pointe Denis Beach: Libreville’de bulunan bir plajdır. Turistler tarafından eğlenmek, fotoğraf çekmek ve genellikle tekne turları için tercih edilmektedir. Yerli halkında sıkça kullandığı bir plajdır. Kürek, şnorkel gibi birçok aktiviteye ev sahipliği yapar.

  • Cathedrale Saint Louis: Aziz Louis Katedrali olarak bilinen palmiyeler ile sarılı bir dini mekândır.

  • Gabon bünyesinde birçok Müslüman ve Hıristiyan insanları barındırmaktadır. İbadet yerlerine önem veren Gabon, gelen turistler tarafından dini mekanlar oldukça tercih edilmektedir.



Gabon’da Gezilecek Doğal Güzellikler



Gabon Gezi Rehberi



Gabon bünyesinde birçok doğal güzellik barındırmaktadır; ırmaklar, kumsallar ve milli parklar başta gelmektedir. Gabon’un doğa harikalarını şu şekilde sıralayabiliriz;




  • Ogowe Nehri: 1200 kilometrelik bir uzunluğa sahip olan Ogowe Nehri, Afrika’nın önemli nehirlerinden biridir. Ogowe hızlı akan bir nehirdir bu yüzden gemiler için uygun olmamak ile birlikte güvenlik önlemleri alınarak bazen rafting yapılmaktadır.

  • Pointe – Denis Beach: Libreville’de bulunan ve yerliler tarafın çokça tercih edilen bir plajdır.

  • Loango National Park: Gabon’un gözde yerlerinden olan Loango Ulusal Parkında birçok aktivite bulunmaktadır. Safari, doğal yürüyüş alanları, hayvanlar ile iç içe bir ortamdır.

  • Lopé Milli Parkı: Lopé Milli Parkı aslında bir yağmur ormanıdır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 2007’de dahil edildikten sonra bilinirliği artmıştır. Buz Çağı (würm) döneminde Orta Afrika’da oluşmuştur. Safari yapmak için tercih edilen popüler yerlerden biridir.

  • Arboretum de Sibang: Libreville şehrinde yer alan bir yağmur ormanı parkıdır. Gabon’a özgü bitki örtüsü bulunmaktadır. Turistler için düzenli olarak rehberli safari turları düzenlenmektedir.

  • Seaside Boulevard: Gabon’un sahil şeridinde bulunmaktadır. Dinlenmek, bisiklet sürmek ve sakin zaman geçirmek için kullanılır genelde. Bünyesinde mini parklar, heykel sergileri, dinlenmek için kullanılan koltuklar bulunmaktadır.



Gabon’un Meşhur Yemekleri



Gabon’un geleneksel yemekleri Orta Afrika ve Batı Afrika ile hemen hemen aynıdır. Et yemekleri ve baklagiller başta olmak üzere Afrika geleneklerine uygun yemekleri vardır. Gabon ve Fransız mutfağı birbirlerine oldukça yakın 2 mutfaktır. Senegal ve Kango mutfağının da etkileri görülmektedir. Gabon mutfağı birçok dünya mutfağından etkilenmiştir. Gabon’un yemeklerini şu şekilde sıralayabiliriz;




  • Pirinç ve balık ağırlıklı olmak üzere sebze yemekleri de tercih edilmektedir.

  • Ispanak yemeği en çok tercih edilen sebzeler arasındadır.

  • Acı chili sosu hemen hemen bütün yemeklerinde kullanılmaktadır.

  • Maymun ve antilop eti tüketirler.

  • Nyembwe: Gabon’un geleneksel yemeğidir. Tütsülenmiş balık ve pirinç ile yapılan nyembwenin yanında bira içilir.

  • En meşhur birası, Régab’dır.

  • Beignet, adı verilen şeker kaplı donatları en meşhur tatlılarıdır.



Gabon’a Gidince Mutlaka Yapılacaklar



Gabon Gezi Rehberi



Gabon’a gidince yapılması gereken birçok doğa aktivitesi bulunmaktadır. Özellikle Özgürkent ismi verilen Libreville’de yapılması gereken birçok etkinlik bulunmaktadır. Gabon’da yapmadan dönmemeniz gerekenler listesini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;




  • Geleneksel mutfağının tadına bakın ve tütsülenmiş balık yiyin.

  • Fransız kültür merkezine uğrayın.

  • Musee des Arts et Traditions (Sanat ve Gelenek Müzesi) ‘a giderek Afrika ve Afrika sanatları hakkında bilgi alın.

  • Tekne turun yapın.

  • Afrika el sanatlarını inceleyin ve atölyelerde kendinize bir şeyler yapın.

  • Afrika dansını öğrenin.

  • Eğer festival dönemlerinde giderseniz, Pan-African Film Festivali, LEs Nuits Atypiques gibi festivallere gidilmesi gerekir.



Gabon Gezinizde Dikkat Etmeniz Gerekenler



Gabon, tarihi bakımıyla uzun yıllar boyunca köleliğin yasal olduğu bir ülke olmuştur. Fransız sömürüsünün etkisi altında kalan Gabon artık özgür bir Afrika ülkesidir. Durum böyle olunca Gabon’da dikkat etmeniz gereken konular artıyor. Gabon tatiliniz için uyarıları şu şekilde sıralayabiliriz;




  • Irkçı olacak her türlü söz ve hareketten kaçının.

  • Pasaport ve kimlik gibi önemli evraklarınıza dikkat edin.

  • Gabon doğal ve milli parkları ile bilinmekte olan bir yerdir bu yüzden birçok hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Safari yaparken dikkat etmenizde ve kapalı kıyafetler giymenizde yarar var.

  • Gabon’a ekvatoral iklim hakimdir. Nemli ve tropikal olan ülke 4 mevsim boyunca sıcak ve yağışlıdır. Gitmek istediğiniz zaman bu iki özelliğe dikkat ederek bavulunuzu hazırlamanız yararınıza olacaktır.

  • Gabon başkenti olan Libreville’de rahat konaklama seçenekleri mevcut iken diğer bölgelerde konaklama ve gezi imkânları sınırlıdır.



Emlak365.com Özel İçerik