Göller Bölgesinde 10 Göl Tamamen Kurudu, Haritadan Silindi
Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Göller Bölgesi hakkında çok kritik açıklamalarda bulundu. Göller hızla su kaybı yaşandı. 10 göl tamamen kururken Eğirdir, Beyşehir, Burdur, Salda gibi diğer göllerde ise su kaybı yüzde 60 seviyesine ulaştı....
Göller bölgesinde son dönemde yaşanan kritik gelişmelere dikkat çeken Türkiye Tabiatı Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici çok önemli uyarılarda bulundu.
ÇOK SAYIDA GÖL KURUDU, DİĞER GÖLLERDE DE BÜYÜK SU KAYIPLARI YAŞANDI!
Kesici "Son yıllarda Göller Yöresi'ndeki göllerimizin birçoğunda neredeyse yüzde 60 su kayıpları söz konusudur. Göllerimiz dünden bugüne kötü yönetimin, popülist bakışın felaketini yaşamıştır. Bugün bir zamanlar dünyanın en çok sayıda doğal göllerine sahip olan yöremiz, 2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü'nü kutlayacak günde mi, yoksa kaybettiklerini anacak günde mi?" diye konuştu.
Göllerdeki su miktarının kritik eşiklere geldiği uyarısında bulunan Kesici "Türkiye'nin en büyük tatlı su gölleri olan Beyşehir ve Eğirdir göllerinde ortalama su seviyeleri yüzde 60 oranında azalmıştır. Başta milli park da olan Kovada Gölü ve çok sayıdaki göllerimiz aşırı kirlilik nedeniyle kullanamama ve kuruma sürecindedir. Ülkemizin beşinci büyük doğal tatlı su gölü Akşehir kuruyalı, haritadan silineli 10 yılı geçti" dedi.
GÖLLER NEDEN KURUDU?
Göllerin neden kuruduğu bilgisini de paylaşan Kesii "Biyolojik yapılarına müdahaleler ve kirlilikle doğallıkları yok edildi. Aşırı su alımları sonunda kuruma sürecine girdiler. Bununla beraber su kıtlığı ve iklimlerdeki bozulmalar da arttı.
Göller, dereler, çaylar, mera, orman vb. alanlarımız dış etkilere karşı uyumlu ve dirençli su toplama ve nem sağlama alanlarımızdır. Kurumanın, yangınların, yağış azlığının nedeni nemin olmayışından kaynaklanmaktadır. Bilim insanları 30 yıl içinde gerekli önlemler alınmadığında tüm ülkelerde de yaşamın çok zora gireceğini öngörmektedir" dedi.
GÖLLERİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALI?
Türkiye'nin mutlaka göllerini korumak için acil önlemler alması gerektiğini belirten Kesici "Göllerin drenaj alanındaki gübreleme ve pestisit uygulamalarıyla tarım alanlarından dönen suların yerleşim alanlarının çok yoğun kanalizasyon atıklarıyla, sanayi atıklarının göllere ulaşımı mutlaka engellenmelidir.
Bölgedeki bu atık kaynaklarının arıtma ve filtre sistemleri günün teknolojik koşullarına göre yapılandırılmalı ve çalıştırılmalıdır. Havzadaki tarım şekli ve su kullanımı ekolojik tarıma göre düzenlenmelidir" diye konuştu.
Emlak365.com