Havalar Soğudu, Faturalar Uçtu! Doğalgaz Faturasını Düşürme Yolları
Uzun süredir beklenen kar yağışının başlaması ile beraber hava sıcaklıkları hızla düşerken pandemi nedeni ile uzaktan eğitim ve evden çalışma sistemine geçilmesi de doğalgaz tüketimini arttırdı. Gelen zamlar sonrasında faturalar kabardı. Doğalgaz faturasını düşürmenin yolları neler, doğalgazda tasarruf nasıl sağlanır?
Doğalgaz fiyatlarına Ocak ayında gelen zam, uzaktan eğitim ve evden çalışma sistemine geçiş ve hava sıcaklıklarının hızla düşmesi ile beraber doğalgaz faturası kabardı. Yüksek gelen faturalar sonrasında vatandaş bütçesini dengelemek için doğalgazda tasarruf yöntemlerini araştırmaya başladı.
Özellikle de hava sıcaklıklarında büyük düşüş yaşayan illerde yaşayan, evi büyük olan ve kalabalık olan ailelerde faturalara çözüm arayışı hızlanırken pek çok kişi çareyi kombiyi gece kapatmakta arıyor. Ev ekonomisi uzmanları ise yapılan bu hamlenin büyük bir hata olduğunu ve faturanın daha fazla gelmesine neden olduğunu dile getiriyorlar.
KOMBİYİ GECE YA DA GÜNDÜZ KAPATMAK TASARRUF SAĞLAR MI?
Kombinin belirli saatler için kapatılması sıklıkla doğalgaz tasarrufu elde etmek isteyen kişiler tarafından kullanılan bir yöntem olarak öne çıkarken uzmanlar ise bunun yapılan en büyük hata olduğunu dile getiriyorlar. Kombi açıldığı anda peteklerde bulunan suyun ısıtılması için doğalgaz tüketiminin arttığının belirten uzmanlar bunun yerine kombinin kullanılmayan günün saatlerinde düşürülmesini öneriyorlar.
DOĞALGAZ FATURASININ GELMESİ İÇİN AZ GELMESİ İÇİN TAVSİYELER!
Doğalgaz faturasını düşürmek isteyen kişiler için verilen tavsiyeler ise şu şekilde sıralandı:
Çift camlı pencereler kullanmak ve mutlaka çerçeve sıkı kapanmıyorsa pencere bantları kullanarak sıcak havayı içeride tutmak.
Kombi modeli seçiminde mutlaka yeni teknoloji, yüksek verimli modelleri tercih etmek.
Kombi bakımını mutlaka her sene düzenli olarak yaptırmak.
Mümkünse daha az doğalgaz tüketimi ile daha fazla ısınma imkanı sunan yoğuşmalı kombi modellerini tercih etmek.
Kısa süreli boşluklarda kombiyi kapatmadan kısık ayara getirmek.
Evin ısınmasının ardından kombiyi yüksek sıcaklık yerine daha düşük ayar sıcaklıkta çalıştırmak.
Oda kapılarını kapalı tutarak odanın sıcaklığını muhafa etmek.
Gündüz güneşin sıcaklığından faydalanmak için perdeleri evin güneş aldığı saatlerde açık tutmak.
Evde ince pijamalar yerine kalın kıyafetler giymek, mümkünse termal içlik ürünleri kullanmak.
Kalorifer peteğinin üzerine sıcaklığı kesecek perde, koltuk gibi ürünlerin gelmemesini sağlamak, peteğin üzerini ve önünü açık tutmak.
Aliminyum folyo ile kaplanan levhaları duvar ile petek arasına koyarak peteğin sıcaklığının iç ortama akmasını sağlamak.