HDP'nin Kapatma Davası İle Alakalı Anayasa Mahkemesinde Son Dakika Gelişmesi

HDP'nin kapatılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından dava açılmasına dair hazırlanan iddianame Anayasa Mahkemesi'ne sunulmuştu. Anayasa Mahkemesi tarafından dosyaya dair bugün bir karar verildi.
HDP'nin Kapatma Davası İle Alakalı Anayasa Mahkemesinde Son Dakika Gelişmesi

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir şahin tarafından HDP'nin kapatılmasına dair iddianame hazırlanmıştı. Bu iddianame Mart ayı içerisinde Anayasa Mahkemesi'ne sunulmuştu. Bunun üzerine 31 Mart 2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi'nin HDP'nin kapatılmasına dair hazırlanan iddianameyi görüşmeye başlamasına karar verilmişti. Ondan önce ise Anayasa mahkemesi raportörü tarafından iddianame hakkında ön bir rapor hazırlandı. Bu rapor 31 Mart'ta Anayasa Mahkemesi'nin üyelerine sunuldu. Raporda iddianamede usulen eksikliklerin olduğu ve bunların giderilmesi için iddianamenin Yargıtay'a iade edilmesi gerektiği yazılıydı. Anayasa Mahkemesi yapılan ilk görüşmede raportörün görüşüne katılarak dosyanın Yargıtay'a iade edilmesine karar vermişti.

Bugün yaşanan önemli gelişme ise Anayasa Mahkemesi tarafından HDP iddianamesinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmesi oldu. 31 Mart'ta alınan kararın ardından bugün bu karar uygulandı. Ayrıca Anayasa mahkemesi iadenin gerekçeli kararını da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletti.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Herkes HDP'nin kapatma davası sürecinin nasıl ilerleyeceğini merak ediyor. Anayasa Mahkemesi tarafından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edilen HDP'nin kapatılmasına ilişkin iddianamede iki ayrı hukuki yol takip edilebilir. Bunların ilki Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin iddianamesini tamamen geri çekebilir ve böylelikle HDP'nin kapatılmasına ilişkin dava gündemden kalkar. Bu ilk yolun uygulanmasına hukuk otoriteleri pek ihtimal vermiyorlar.

İDDİANEMEDE EKSİKLİKLER GİDERİLİP GERİ GÖNDERİLEBİLİR

İkinci hukuki yol ise Anayasa Mahkemesi'nin iddianamede eksiklik veya hata olarak gördüğü kısımlarda düzenleme yapılarak yeni bir iddianame meydana getirilir. Bu şekilde daha güçlü bir iddianame ortaya çıkartılır. HDP hakkındaki bu iddianame de yine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin tarafından Anayasa Mahkemesi'ne gönderilir. Anayasa Mahkemesi yine bir gün vererek iddianameyi görüşmeye başlar. Bu sefer iddianame üzerinde herhangi bir usulen eksiklik olması da çok zayıf bir ihtimal haline gelir.