HDP'nin Kapatma Davasında İlk İncelemenin Yapılacağı Tarih Belli Oldu
Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesi üzerinden yayınlanan gündem planlaması ile HDP'nin kapatılması istemi ile açılan davanın ilk incelemesinin 31 Mart 2021'de yapılacağı belli oldu. Anayasa Mahkemesi tarafından yapılacak olan ilk incelemede HDP'nin kapatılmasına yönelik iddianamenin kabul edilip edilmeyeceği belli olacak.
HDP'NİN KAPATILMASI DAVASINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK
Yargıtay tarafından hazırlanan iddianamenin Anayasa Mahkemesi tarafından kabul edilmesi durumunda iddianame ön savunma yapılması için HDP'ye gönderilecek. Bu ön savunma için HDP'ye bir süre verilecek. Bu süre içerisinde ön savunmanın verilmesi gerekecek. Ancak HDP bu noktada ek süre talebinde bulunabilecek. Ek süreye dair nihai karar ise Anayasa Mahkemesi tarafından verilecek.
HDP'nin ön savunmasını vermesinin ardından davayı açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin esas hakkındaki görüşünü ortaya koyacak. Bu görüş de HDP'ye gönderilecek. Arından Anayasa Mahkemesi tarafından bildirilecek tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir şahin sözlü açıklama yapacak. Bu sözlü açıklamaya karşılık aynı gün HDP temsilcileri de sözlü savunma yapacaklar.
Davanın devamında bilgi ve belgeleri toplayacak olan raportör esas hakkındaki raporunu hazırlamakla sorumlu olacak. Bu esnada hem Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin hem de HDP temsilcileri ek delil ve ek yazılı savunma sunumu yapabilecekler.
Hazırlanan raporun Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan bir gün belirleyerek toplantıyı duyuracak. Üyeler de belirtilen günde bir araya gelerek HDP'nin kapatılmasına ilişkin davayı esastan görüşmeye başlayacaklar.
KARARI KAÇ KİŞİ VERECEK
HDP'nin kapatılması için görülecek olan davayı karara Anayasa Mahkemesi'nin 15 kişilik heyeti bağlayacak. Anayasa'nın 69. maddesinde belirtilen durumlardan dolayı HDP'nin kapatılmasına veya suç olarak değerlendirilecek olan fiillerin ağırlığına göre devlet yardımlarının kısmen veya tamamen kesilmesine karar verilebilecek. Bu karar toplantıya katılan Anayasa Mahkemesi'nin 15 üyesinin üçte ikisinin oy çokluğuyla alınabilecek. 15 üyenin 10'unun HDP'nin kapatılma yönünde oy kullanması HDP'nin kapatılması kararının çıkması için yeterli olacak.
Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması yönünde karar alırsa bu karar Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin ile HDP'ye tebliğ edilecek. Ardından ise Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Anayasa Mahkemesi HDP'li siyasetçiler için siyaset yasağı kararı verirse bu isimler 5 yıl boyunca herhangi bir şekilde siyasette yer alamayacaklar.
Emlak365.com