HES Kodu Nedir, Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar?

HES kodu; hayat eve sığar uygulamasının kısaltılmış halidir. HES kodu kullanılarak yeni korona virüsünün yayılmasını kontrol altına almak amaçlanır.
HES Kodu Nedir, Nasıl Alınır? Ne İşe Yarar?
HES kodu; hayat eve sığar uygulamasının kısaltılmış halidir. HES kodu kullanılarak yeni korona virüsünün yayılmasını kontrol altına almak amaçlanır. HES kodu ile sosyal hayatta toplu halde bulunulan mekânlara giriş çıkışlar kontrol altında tutulur.

HES Nedir?

HES; 2020 yılının Mart ayında Türkiye Cumhuriyeti’nin Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan mobil uygulamadır. HES ’in açılımı hayat eve sığar manasına gelir. HES mobil uygulamasının geliştirilme amaçlarının sıralanışı şu şekildedir:

  • Yeni tip korona virüsü hakkında vatandaşların bilgilendirmek,

  • Vatandaşların bilinçli yönlendirilmesini sağlamak,

  • Salgın hastalık ile ilgili yaşanabilecek riskleri minimum seviyeye indirmek,

  • Salgın hastalığın yayılmasını önlemek için Sağlık Bakanlığı tarafından HES mobil uygulaması geliştirilerek yaygın kullanımı sağlanır.


HES Kodu Nedir?

HES kodu; hayat eve sığar mobil uygulaması üzerinden kişiye özel olarak oluşturulan bir koddur. HES kodunun kullanım amaçları şu şekildedir:

  • HES kodu ile yeni normal hayata geçişin kontrollü seyri amaçlanır.

  • Kontrollü sosyal hayat kapsamında, ulaşım veya farklı amaçlar ile gerçekleştirilen ziyaret gibi işlemlerde kurumlarla ve kişilerle kontrollü iletişim sağlanır.

  • Yeni virüs covid-19 hastalığı açısından kişinin herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını paylaşmaya yarayan bir koddur.

  • Paylaşılan HES kodları mobil uygulama üzerinden veya kurumlara sağlanan özel servis sistemleri üzerinden sorgulanabilmektedir.

  • İç işleri bakanlığı gereğince alınan önlemler gereğince HES kodu hayatımızın her noktasında yaygın bir şekilde kullanılır.


HES Kodu Nasıl Alınır?

2020 yılının Mart ayında Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan HES kodunu almanın yolları şu şekildedir:

  • Hayat Eve Sığar (HES) mobil uygulaması ile HES kodu almak için; mobil cihazımızı veya tabletimize mobil HES uygulamasını indirip kurmamız gerekir. App Store veya Play Store gibi uygulama mağazaları üzerinden HES mobil uygulamasını cihazımıza indirip kurabiliriz. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra TC kimlik numaranız ile size özel HES kodu tanımlanır.

  • SMS ile HES kodu almak için; büyük harfler ile HES yazıp bir boşluk bırakarak 11 haneli TC kimlik numaranızı yazıp kimlik kartınızda yer alan kart seri numaranızın son 4 hanesini yazarak 2023’e ücretsiz olarak SMS gönderebilirsiniz. SMS gönderme işleminizin hemen ardından size özel oluşturulan ve sadece sizin kullanmanız gereken HES kodunuzun yer aldığı bilgilendirme mesajı tarafınıza ulaşır.

  • e-devlet sistemi üzerinden HES kodu almak için; e-devlet.com web adresine TC kimlik numaranız ve şifreniz ile birlikte giriş yaparak arama motoru üzerinden yapmak istediğiniz işleme ulaşabilirsiniz. Gerekli yönlendirme adımlarını takip ettikten sonra size özel HES kodunuz sistem tarafından oluşturulur. e-devlet şifreniz yok ise size en yakın PTT işyerlerinden birine giderek e-devlet şifrenizi oluşturabilirsiniz.


Size özel oluşturulan HES kodlarınızı üçüncü kişiler ile paylaşmanız gerekir. HES kodları pozitif veya pozitif temaslı hastaları tespit edip tedavi altında tutmak için uygulanan bir sistemdir. Size ait HES kodunu bir başkası kullanamaz.

Hayat Eve Sığar Uygulamasının Özellikleri Nelerdir?

Hayat eve sığar mobil uygulaması Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen bir uygulamadır. Hayat Eve Sığar mobil uygulaması ile yapılabilecekler şu şekildedir:

  • Hayat eve sığar mobil uygulaması ile kontrollü hayata geçişin sağlanması amaçlanır.

  • Uygulamanın alt menüsü olan “ailem” sekmesine girip bu bölüme merak ettiğiniz ve takip ederek durumundan haberdar olmak istediğiniz yakınlarınızı buraya ekleyebilirsiniz. Bu işlem ile eklediğiniz kişinin sizi onaylaması durumunda konumunu görebilir, takip edebilir veya bulundukları ortamın risk durumunu analiz edebilirsiniz.

  • Uygulamanın size sunduğu harita üzerinden size en yakın hastane veya eczaneye ulaşabilirsiniz.

  • Salgın sürecinde nasıl davranmanız gerektiği, nelere dikkat etmeniz gerektiği konularında sizi bilgilendirerek yönlendirme işlemi yapılır.


HES kodunuza sahip olarak seyahatlerinizde, konaklama ihtiyaçlarınızı karşılamada, AVM alışverişlerinizde, kurumsal alanlara giriş çıkışlarınızda zorluk yaşamadan işlerinizi güvenle halledebilirsiniz.