İçişleri Bakanlığından Son Dakika Sokağa Çıkma Yasağı Kısıtlaması Açıklaması Geldi!

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadeleye devam ederken kontrollü normalleşme ile sokağa çıkma izni verilen şehirlerden gelen görüntüler ne yazık ki büyük endişe yarattı.
İçişleri Bakanlığından Son Dakika Sokağa Çıkma Yasağı Kısıtlaması Açıklaması Geldi!

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadeleye devam ederken kontrollü normalleşme ile sokağa çıkma izni verilen şehirlerden gelen görüntüler ne yazık ki büyük endişe yarattı. İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliklerine gönderilen genelge ile ise kontrollü normalleşme sürecine ilişkin hatırlatılma yapıldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINA SAATLER KALA İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BEKLENEN GENELGEYİ YAYIMLADI!

Sokağa çıkma yasağına sayılı saatler kala İçişleri Bakanlığı beklenen genelgeyi yayımladı. Yayımlanan genelge kapsamında yurt genelinde risk gruplarına göre illerde uygulanacak olan yasaklar hatırlatıldı. Hatırlanacağı üzere 1 Mart 2021 tarihi itibari ile Türkiye'de yerinde karar dönemi ile yasaklarda yeni uygulamalara geçilmişti. Bu kapsamda;

Mavi Renkli Şehirler: En az riskli vaka sayısı düşük olan iller.

Sarı Renkli Şehirler: Orta riskli şehirler, vaka sayıları 100 binde 10 ile 25 arasında olan iller.

Turuncu Renkli Şehirler: Yüksek riskli şehirler, vaka oranları yüksek olan iller.

Kırmızı Renkli Şehirler: Vaka sayısı çok yüksek olup ek tedbirlerin alınması muhtemel şehirler olarak sıralanmıştı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DEVAM EDİYOR MU, HANGİ SAATLERDE, HANGİ İLLERDE VAR?

Açıklanan karar kapsamında yurt genelinde hafta içi 21.00-05.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlaması uygulaması devam ediyor. Kırmızı renk ile gösterilen yüksek ve çok yüksek risk grubundaki illerde ise cuma 21.00-cumartesi 05.00 saatlerinde ve cumartesi 21.00'de başlayıp pazar gününü kapsayacak ve pazartesi 05.00'te sona erecek şekilde sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Haritada sarı renk ile gösterilen düşük ve orta risk grubunda yer alan illerde sokağa çıkma kısıtlaması, hafta içi olduğu gibi 21.00-05.00 saatleri arasında yasak uygulaması devam ediyor. Haritada kırmızı ve turuncu renkli gösterilen şehirlerde yaşayan vatandaşların mağduriyet yaşamamaları adına içişleri bakanlığı uygulanacak kuralları duyurdu.

BAKKAL VE MARKETLER KAÇA KADAR AÇIK? HANGİ ŞEHİRLERDE PAZAR GÜNÜ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI VAR?

Haritada kırmızı renkli iller arasında yer alan Edirne, Balıkesir, Burdur, Sakarya, Konya, Aksaray, Sinop, Samsun, Amasya, Tokat, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Adıyaman, Osmaniye illerinde hafta sonu sokağa çıkma yasağı devam edecek.

Yine riskli iller grubunda turuncu renk ile gösterilen iller arasında yer alan İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, İzmir, Muğla, Antalya, Bilecik, Kütahya, Düzce, Bolu, Zonguldak, Kırıkkale, Karaman, Mersin, Niğde, Kayseri, Kilis, Artvin, Ardahan illerinde de sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Alınan kararlar kapsamında bu şehirlerde market, bakkal, manav, kasap, kuru yemişçiler ve çiçekçiler, pazar günü 10.00-17.00 saatlerine kadar hizmet vermeye devam edecek. Bu saatler arasında siparişler online ve telefonla alınarak teslim edilecek. Pazar günleri ekmek satan yerler açık olacak ve vatandaşlar evlerine en yakın yerden yaya olarak ekmek ihtiyaçlarını giderebilecek.