İçişleri Bakanlığı'nının Genelgesi İle Pazar Yerlerine Şartlı Muafiyet Düzenlemesi

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine genelge gönderilerek pazar yerlerine ilişkin alınan yeni karar duyuruldu. Buna göre 8 Mayıs ve 15 Mayıs'ta pazar yerlerinde satış yapılabilecek. Pazar yerlerinden nasıl alışveriş yapılacak?
İçişleri Bakanlığı'nının Genelgesi İle Pazar Yerlerine Şartlı Muafiyet Düzenlemesi

Tam kapanma sokağa çıkma yasağı günlerinde kapalı olmasına karar verilen pazar yerlerine ilişkin yeni bir düzenleme yapıldı. Üreticilerin dayanmayacak ürünlerinin elde kalması ve ciddi bir zarar oluşmasına yönelik yapılan düzenlemeye göre pazar yerleri Cumartesi günleri açık olabilecek. Pazar yerilerine ilişkin alınan yeni kararı İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine genelge göndererek bildirdi.

CUMARTESİ GÜNLERİ PAZARLARDA ALIŞVERİŞ YAPILABİLECEK

İçişleri Bakanlığı tarafından alınan yeni karara göre 8 Mayıs Cumartesi ve 15 Mayıs Cumartesi günleri pazar yerleri 10:00 ile 17:00 saatleri arasında açık olacak. Bu iki günde pazar yerlerinde yalnızca yaş sebze meyve ve fide satışı yapılabilecek. Bir başka çeşit ürünün satışına ise kesinlikle müsaade edilmeyecek. Vatandaşlar da ikametlerine en yakın pazar yerine giderek ihtiyaçlarını temine debilecekler.

YAŞ SEBZE - MEYVE VE FİDE SATILACAK

İki hafta yalnızca Cumartesi günleri açık olacak pazar yerlerinde vatandaşlar temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi ürünleri satın alamayacaklar. Bu tür ürünlerin satışının yapılacağı tezgahların açılmasına ise izin verilmeyecek. Pazar yerlerinde oluşabilecek olan kalabalıklara dair tedbirleri ise mahalli idareler valiliklerin ve kaymakamlıkların koordinasyonunda alacaklar. Bu kapsamda pazar yerlerinin genişletilip ilave pazar alanları oluşturulacak.

PAZAR ALANLARI DEMİR BARİYERLERLE KAPATILACAK

Pazar yerlerinin giriş ve çıkışları hariç olmak üzere tüm alanlar demir bariyer ve benzeri engellerle kapatılacak. Pazar alanlarına kontrolsüz bir şekilde giriş çıkış yapılması engellenecek. Pazar yerlerinde açılacak olan tezgahlar arasında da en az 3 metrelik bir mesafe olacak. Pazar yerlerinin denetimini sağlamak için yeterli sayıda personel görevlendirilecek. Yoğunluk oluşması halinde yeni müşteri girişine izin verilmeyecek.

PAZARCILAR SOKAĞA ÇIKMA YASAKALRINDAN NASIL MUAF OLACAKLAR

Pazar yerlerinde ambalajsız bir şekildesatılan sebze ve meyvelere vatandaşlar temas etmeyecekler. Bu ürünler pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına uyularak poşetlenecekler. Pazar yerlerinde satış yapmak isteyenler ilgili meslek odası tarafından düzenlenecek mesleki faaliyet belgesi ve ticari araç görevlendirme belgesini göstermek koşuluyla Cumartesi günleri pazar yeri güzergahında kalmak şartı ile sokağa çıkma yasaklarından muaf olacaklar.