İnşaat Sektörü Güven Endeksi Mart Ayında Düştü

TÜİK Sektörel Güven Endeksleri, Mart 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre inşaat sektörü güven endeksi düşüşünü sürdürdü. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan yükseliş inşaat sektöründe güven kaybı yaşanmasına neden oldu.
İnşaat Sektörü Güven Endeksi Mart Ayında Düştü

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK Mart ayına ilişkin Sektörel Güven Endeksleri, Mart 2021 raporunu yayımladı. Yayımlanan rapora göre inşaat sektöründe ne yazık ki güven kaybı devam etti.

İNŞAAT SEKTÖRÜ MART AYINDA YÜZDE 4 GÜVEN KAYBETTİ!

Açıklanan rapora göre mevsim etkilerinden arındırılmış güven endeksi Mart ayında Şubat ayına oranla; hizmet sektöründe yüzde 5,1 ve perakende ticaret sektöründe yüzde 0,2 oranında artış gösterirken inşaat sektöründe ise yüzde 4,0 oranında düşüş yaşadı.

Mevsim etkilerinden arındırılan verilere göre ise Şubat ayında 83.1 olarak gerçekleşen inşaat sektörü güven endeksi Mart ayında yüzde 4,0 oranında azalarak 79,8 değerine geriledi. İnşaat sektöründe bir önceki aya göre, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi alt endeksi yüzde 0,8 azalarak 76,3 değerini aldı. Gelecek 3 aylık dönemde toplam çalışan sayısı beklentisi alt endeksi ise yüzde 6,8 azalarak 83,2 rakamına düştü.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi Mart Ayında Düştü

FİNANSMAN SORUNLARI İLK SIRADA YER ALDI!

İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan bir etken olduğunu dile getirenlerin oranı yüzde 48,5 olarak gerçekleşirken girişimlerin faaliyetlerini kısıtlayan ilk etken finansman sorunları oldu.

Şubat ayında yüzde 26,3 oranında gerçekleşen finansman yetersizliği sorunu Mart ayında yüzde 24,5 olarak gerçekleşti. İnşaat sektörünün şikayetçi olduğu diğer bir öne çıkan sorun ise talep yetersizliği oldu.

Endeksin 100'den düşük olması sorun olduğu anlamına gelirken inşaat sektörü güven endeksi rakamının yüzde 79,8 seviyesine çekilmesi yükselen konut kredisi faiz oranlarının sektör üzerindeki olumsuz etkisi olarak gösterildi. Konut kredisi faiz oranları büyük bir hızla yükselişe geçerken psikolojik eşik olarak kabul edilen yüzde 0.99 seviyesinin aşılması konut satış rakamlarını olumsuz etkilemişti.