İnternetten Alışveriş Yapanlar Dikkat! Paralı Poşet Uygulaması Başlıyor

1 Ocak 2019 itibari ile başlayan paralı poşet uygulaması yönetmeliği değişti. Ücretli ve ücretsiz poşetler yeniden belirlendi. İşte ücretli poşet yönetmeliği!
İnternetten Alışveriş Yapanlar Dikkat! Paralı Poşet Uygulaması Başlıyor

1 Ocak 2019 itibari ile başlayan paralı poşet uygulaması yönetmeliği değişti. Ücretli ve ücretsiz poşetler yeniden belirlendi. İşte ücretli poşet yönetmeliği!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan ücretli poşet uygulaması için gelen taleplere göre yeni düzenlemeler yapılmaya devam ediyor.



Bakanlık tarafından yayımlanan son duyuru ile ücretli ve ücretsiz poşetler için yeni düzenleme yapıldı ve değişiklikler yapıldı.



Ücretsiz Poşetler Hangileri?



Ücretsiz poşetler yeni düzenleme ile beraber ekmek, peynir, zeytin, hayvasnal gıdalar ile sebzeler için poşetler bundan sonra ücretsiz olacak. Marketlerde meyve ve sebze poşetleri ile akvaryumcularda balık için kullanılan poşet, tohumlu bitkilerin satışında kullanılan sapsız poşet, kuru temizleme, kargo ve freeshop poşetleri ile 15 mikron kalınlığın altındaki ilaç poşetleri ücretsiz olarak verilecek.



Hangi Poşetler Ücretli?



İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde verilen poşetlerde ücretli oldu. Ancak poşetin yanı sıra vatandaşa başka farkıl poşetleme alternatifleri sunulacak. Buna ek olarak market poşetleri, mağaza alışveriş poşetleri ve ücretsiz poşetler dışında kalan tüm poşetler 25 kuruş olarak ücretlendirilecek.



Daha önce mağaza poşetleri büyüklüklerine göre ücretlendiriliyordu. Konu hakkında gelen şikayetleri değerlendiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Mayıs 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fiyatlarda düzenlemeye gitti. 1 Mayıs tarihi itibari ile tüm Türkiye genelinde poşet fiyatları 25 kuruş olarak sabitlenecek. Market poşetleri yanı sıra mağaza poşetleri ücretleri de 25 kuruş olarak uygulanacak. Mağazalarda büyük poşetler için artık daha yüksek ücret talep edilemeyecek.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tarafından Yapılan Poşet Parası Açıklaması



Gümrüksüz satış mağazalarında ürün satışı esnasında verilen tüm poşetler ücretsiz olarak verilebilecektir.



Uygulamanın, tekstil, oyuncak, elektronik, unlu mamul, giyim, gıda gibi ürünlerin toptan veya perakende olarak satışının yapıldığı market, bakkal, kantin, pastane, züccaciye, tuhafiye, restoran, kafe, nalbur ve benzeri yerlerde geçerli olacaktır.



Ücrete tabi plastik poşetlerin en az bir yüzeyinde çevreci slogan ve Sıfır Atık logosu kullanılacağı, plastik poşetlerde yer alan satış noktalarının marka ve logoları bulunduğu yüzey (sap ve körükler hariç) alanının yüzde yirmisini geçemeyeceği bildirilmiş ve Sıfır Atık logosunun Bakanlık web sayfasından temin edilen haliyle veya poşet rengine bağlı olarak görünür olması şartıyla tek renk olarak kullanacaktır.



Plastik poşetlerin kalınlıklarının tespitinde %10’luk sapma oranı tolerans payı kabul edilecektir.



Mevcut uygulama dahilinde asgari 25 kuruştan satılmakta olan plastik poşetler 01/05/2019 tarihinden itibaren boyutuna ve muhteviyatına bakılmaksızın adet başına vergiler dahil 25 kuruştan satılacaktır.



Satış noktalarında plastik poşet ücreti, en az bir yerde, kullanıcı ve tüketicilerin rahatlıkla görebileceği bir duyuru ile ilan edilecektir.



Satış Noktalarınca, plastik poşet satışlarına yönelik yapılacak beyan ve ödeme işlemleri Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlen esaslara göre yerine getirilecektir.



Barkodsuz plastik poşetler ile 09/01/2019 tarihli Usul ve Esaslara uymayan ve satış noktalarının stoklarında bulunan poşetlerin kullanımı için verilen süre 30/06/2019 tarihine kadar uzatılmıştır.



Emlak365.com