İşçi Sendikalarından Hükümete Çağrı! Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatılsın

Pandemi süreci kapsamında işverenlere tanınan kısa çalışma ödeneği hakkı çok sayıda çalışana can suyu olmuştu.
İşçi Sendikalarından Hükümete Çağrı! Kısa Çalışma Ödeneği Süresi Uzatılsın

Pandemi süreci kapsamında işverenlere tanınan kısa çalışma ödeneği hakkı çok sayıda çalışana can suyu olmuştu. Bu ödeneğin devam 2020 yılı sonuna kadar devam etmesi için 3 işçi sendikası; Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) açıklamada bulundular.

Koronavirüs ile mücadele döneminde faaliyetlerine ara veren işletmelerin çalışanlarının mağdur olmamaları adına kısa çalışma ödeneği başvuru şartları genişletilmişti. Çok sayıda firmanın yararlandığı bu ödenek Nisan Mayıs döneminden beri çalışanların mağdur olmalarını önledi.



KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 2020 SONUNA KADAR UZATILSIN ÖNERİSİ



Ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara her ay İŞKUR üzerinden ödenen kısa çalışma ödeneği için süreç önümüzdeki günlerde sona erecek.



İşçi sendikaları, Türkiye'nin ekonomik durumu nedeniyle kısa çalışma ödeneğinde süre uzatımı talep ettiler. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Hak-İş) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından dile getirilen talepde ödemelerin 2020 yılı sonuna kadar devam etmesi istendi.



3 İşçi sendikası tarafından ortak alınan kararlar doğrultusunda yapılan açıklamalarda şu talepler dile getirildi.



"Yeni düzenlemede de belirtildiği gibi kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna kadar sektörel olarak ayrı ayrı veya bir bütün olarak uzatılması. Kısa çalışma ödeneği uygulamasından sistem dışında kalanların yararlanabilmesi için ödeneğe erişimin kolaylaştırılması. Kısa çalışma ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen işverenler için getirilecek teşvik mekanizması ile işverenin fark ödemesi hususunun özendirilmesi."



Türk İş Sendikası, Hak İş Sendikası ve TİSK tarafından yapılan ortak açıklamada ayrıca kısa çalışma ödeneği kapsamında yer alan çalışanlara, işverenler tarafından ödenen fark için gelir muafiyeti getirilmesi talep edildi.



Emlak365.com