İzmir'de Kentsel Dönüşüm Neden Başarısız Oluyor?

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşüm projeleri büyük bir hızla gerçekleştirilmeye devam ederkenİstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşüm projeleri büyük bir hızla gerçekleştirilmeye devam ederken deprem riskinin yüksek olduğu İzmir'de ise ne yazık ki kentsel dönüşüm beklenilen hızda gerçekleşemiyor.
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Neden Başarısız Oluyor?

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşüm projeleri büyük bir hızla gerçekleştirilmeye devam ederken

İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde kentsel dönüşüm projeleri büyük bir hızla gerçekleştirilmeye devam ederken deprem riskinin yüksek olduğu İzmir'de ise ne yazık ki kentsel dönüşüm beklenilen hızda gerçekleşemiyor. İzmir için büyük bir önem taşıyan ve şehre hak ettiği çehreyi kavuşturacak olan projeler için İzmir Büyükşehir Belediyesi titiz bir çalışma yürütürken sorunun en büyük kaynağı olarak ise rant sağlamak isteyen aracılar gösteriliyor.



İzmir Kentsel Dönüşüm Son Durum


İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında gerçekleştirilen dönüşüm projeleri belediyenin hak sahipleri ile uzlaşma esası çerçevesinde yürütülmekte olup bu nedenle kesinlikle aracılar muhatap alınmamalıdır. Kentsel dönüşüm projeleri için bu nedenle sözleşme imzalamak isteyen ya da sizinle görüşme yapmak isteyen aracılarla muhatap olmamanız ve belediyenin sizinle iletişime geçmesini beklemeniz gerekmektedir. Belediye bu amaçla özel olarak kurduğu departmanı aracılığı ile hizmet vermekte ve projelendirme başta olmak üzere tüm teknik konularda İzmirlileri desteklemektedir.


İzmir'de projelerin bu kadar sorunlu olmasının bir diğer önemli nedeni de son derece problemli olan bir çarpık kentleşmenin yaşanması olarak gösteriliyor. Belediye şimdiye kadar Kadifekale Yeşildere kentsel dönüşüm projesini tamamlamayı başarırken devam eden ise pek çok proje bulunuyor. Bunlar arasında yer alan Uzundere kentsel dönüşüm projesi ve Bayraklı kentsel dönüşüm projeleri oldukça ilerleyen projeler arasında yer alırken Ege Mahallesi kentsel dönüşüm projesi ve Örnekköy kentsel dönüşüm projeleri de dikkat çeken projeler arasında yer alıyor.


Ancak İzmir'in en kalabalık bölgeleri arasında yer alan Bornova Çamdibi kentsel dönüşüm projeleri ve Çamdibi Altındağ kentsel dönüşüm projelerinde ise hiçbir türlü ilerleme yaşanamıyor. Gerek otobüs terminaline olan yakınlığı gerekse de yakın yerde açılan alışveriş merkezleri gibi nedenlere bağlı olarak oldukça yüksek olan konut fiyatları bölgede kentsel dönüşümü çok daha zor bir hale getiriyor. Şişen konut fiyatları nedeni ile inşaat firmaları bu bölgede kentsel dönüşüme girmeyi bir vakit kaybı olarak görürken belediyenin bu noktada daha aktif bir rol üstlenmesi ve bölgenin bir an önce kentsel dönüşüme alınması gerekiyor. Özellikle de İzmir'de yüksek deprem riskinin bulunması projeyi daha da önemli bir hale getiriyor.