Kabine Toplantısı Öncesi Şehirlere Göre Normalleşme Takvimi: 10 Günlük Kademeli Esneme!

17 Mayıs sonrası normalleşme takvimi en çok konuşulan konular arasında yer almaya devam ederken hangi yasakların kaldırılacağı tartışılıyor. Özellikle de hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağı kaldırılacak mı, kafeler, restoranlar, düğün salonları, berberler ve okullar açılacak mı, yüz yüze eğitim başlayacak mı soruları en çok yanıt aranılan sorular arasında bulunuyor. Kabine toplantısı öncesi 17 günlük tam kapanma sonrası için açıklanacak olası kararlar sızdırılmaya devam ediyor. Ortaya at
Kabine Toplantısı Öncesi Şehirlere Göre Normalleşme Takvimi: 10 Günlük Kademeli Esneme!

Türkiye nefesini tuttu, yeni kabine toplantısını beklemeye başladı. Kabine toplantısı ile 17 günlük tam kapanma sonrası yeni normale geçiş süreci hakkında merak edilen sorular yanıtlanacak.

TAM KAPANMA SONRASI KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından başkanlık edilecek olan kabine toplantısı için geri sayım başladı. Cumhurbaşkanlığı sistem değişikliği sonrası bakanlar kurulu toplantısı da değişmiş, kabine toplantısı olarak yapılmaya başlanmıştı. Hatırlanacağı üzere son kabine toplantısı 26 Nisan 2021 Pazartesi tarihinde yapılmış ve 29 Nisan 2021 Perşembe günü itibari ile başlayacak tam kapanma kararı ilan edilmişti.

Kabine toplantısı herhangi bir önemli gelişme olmadığı takdirde 15 günde bir yapılırken bu nedenle sürenin dolduğu 10 Mayıs 2021 Pazartesi günü kabine toplantısı yapılması beklentisi oluşmuştu. Ancak Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından açıklanan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın günlük programı kapsamında bugün herhangi bir bilgi paylaşılmadı. Yani bugün kabine toplantısı yapılmayacağı belli oldu. Süreçte Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılacak olan duyurular takip edilmeye devam edilecek.

Kabine Toplantısı Öncesi Şehirlere Göre Normalleşme Takvimi: 10 Günlük Kademeli Esneme!

17 GÜNLÜK TAM KAPANMA SONRASI NORMALLEŞME NASIL OLACAK, YASAKLAR KALKACAK MI, OKULLAR NE OLACAK?

Tam kapanma döneminde evlerine kapanan herkes normalleşme sürecini merak ederken özellikle de kalkacak olan yasakları yakından takip ediyor. Ortaya atılan okulların uzaktan eğitime devam edeceği ve Eylül ayına kadar sürecin böyle ilerleyeceği iddiaları büyük yankı uyandırırken okulların son durum da yakından takip ediliyor. Veliler eğitime yüz yüze devam edilmesini talep ederken eğitim sektöründe de talep öğretmenlere daha hızlı aşılama yaparak yüz yüze eğitime devam edilmesi yönünde oldu.

Geçen sene hatırlanacağı üzere Türkiye 1 Temmuz tarihi itibari ile normalleşme sürecine geçiş yapmış ve yasakların büyük bölümü kaldırılmıştı. Ancak salgının bu sene mutant virüsler nedeni ile daha hızlı ilerlemesi ve yayılması endişe yaratırken bu nedenle yasakların kademeli olarak kaldırılacağı formüller ağırlık kazandı. Yeni Şafak Gazetesi tarafından yapılan habere göre normalleşme her ile ayrı olacak şekilde belirlenecek.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI NE ZAMAN KALKACAK?

Tüm illerde hıfzıssıhha kurulları toplanacak ve tam kapanmada elde edilen veriler analiz edilecek. İllerdeki vaka sayısı yanı sıra vefat sayısı, ağır hasta sayısı ve hastanelerin yoğun bakım doluluk oranları ile kapasite oranlarına göre durumları belirlenecek. İlk öncelik okulların açılmasına verilecek ancak seyreltilmiş eğitim ile okullara dönüş yapılacak.

Yine kafeler, restoranlar, berberler, kuaförler gibi küçük esnafa da normalleşme sürecinde tüm tedbirler alınarak öncelik verilecek. Nikah salonları ise yüzde 25 kapasite ile hizmet verecek. 10 gün devam edecek bu kademeli esneme modelinin sonuçlarına göre Alışveriş Merkezleri ve kalabalık işyerlerinin açılıp açılmayacağı yönündeki karar verilecek. Öncelik 30 milyon doz olarak duyurulan Biontech aşısının gelişine kadar yani Haziran ayına kadar salgını kontrol altında tutmak olacak.

Sokağa çıkma yasağı ise ilk olarak hafta için 21:00 saatine kaydırılırken hafta sonu ise ilk olarak Cumartesi günü serbest bırakılacak. Bu noktada da illere göre normalleşme kararı uygulanırken vaka sayıları dikkate alınacak.