Kafa Karıştıran Gelişme! Türkiye'ki Biontech Aşısı ile Avrupa'da ki Farklı Mı?
Hatırlanacağı üzere İngiltere uzun bir bekleyişin ardından Türkiye'yi seyahat sonrası zorunlu otel karantinası gerektiren kırmızı listeden çıkardı. Ancak alınan karar sonrası 5 maddelik kritilerde yer alan bazı uygulamalar kafaların karışmasına neden oldu. İşte o maddeler ve akıllara gelen soru.
TÜRKİYE'DE Kİ BIONTECH AŞISI FARKLI MI?
İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps kişisel Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak 7 ülkenin kırmızı listeden çıkarıldığını duyurdu. Koronavirüs salgını kapsamında alınan karar ile Türkiye, Maldivler ve Pakistan gibi ülkeleri bulunduğu 7 ülke için seyahat sonrası karantina uygulanmayacak. 17 Mayıs tarihinden itibaren kırmızı listede yer alan Türkiye için detaylı açıklama ise Türkiye'nin Londra Büyükelçiliğinden geldi. Büyükelçilik yaptığı açıklamalarında 5 madde sıraladı.
İşte O Beş Madde
İlan edilen 5 maddenin ilk üç maddesi uygulanacak olan düzenlemelere dair bilgi verdi. İlk maddede seyahatin Birleşik Krallık (BK) vatandaşı olmayanlar ve BK'da oturum izni olmayanlar için de mümkün olduğu duyuruldu. İkinci madde de ise Türkiye'den gelen yolcular için zorunlu otel karantinası uygulamasının kaldırıldığı duyuruldu. Üçüncü madde de ise Türkiye'den İngiltere'ye seyahatlerde, seyahatten önceki son 72 saat içinde yaptırılmış test sonuçlarının bildirileceği vurgulandı.
Kafa Karıştıran 4. ve 5. Madde
* Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde yaptıran ve bunu belgeleyen yolcuların varışlarını takip eden iki gün içerisinde test yaptırmaları yeterli olacaktır.
* Her iki doz aşısını bu ülkeler haricinde yaptıranlar ile henüz aşılarının her iki dozunu da yaptırmamış olanların ise kalacakları adreste 10 gün süreyle karantinaya girmeleri ve ülkeye girişlerini takip eden 48 saat içerisinde bir PCR testi ve karantinanın 8. gününden itibaren ikinci bir PCR testi sonucu ibraz etmeleri gerekecektir.
UYGULANAN AŞILAR TÜRKİYE'DE FARKLI MI?
İngiltere tarafından kırmızı listeden çıkarılan Türkiye için ilan edilen 4. maddede yer alan "Her iki doz aşısını BK, ABD, AB ve EFTA üyesi ülkelerde yaptıranlar" ifadesi aşının farklı ülkelerde farklı mı uygulandığı sorusunu akıllara getirdi.