Kaşıkçı Elması kayıp mı, çalındı mı? Sosyal medyayı karıştıran iddia!

Sosyal medyada kaşıkçı elması kayıp mı sorusu gündem oldu. Binlerce paylaşımın yapıldığı konuya ilişkin detaylar haberimizde.
Kaşıkçı Elması kayıp mı, çalındı mı? Sosyal medyayı karıştıran iddia!

Sosyal medyada Topkapı Sarayı'nın silah koleksiyonunun sergilendiği Dış Hazine Bölümü'nde sergilenen Kaşıkçı Elması'nın kaybolduğu iddia edildi. Sosyal medyada konu hakkında binlerce paylaşım yapılırken birçok kişi iddiaların doğru olup olmadığını merak ediyor.

Kaşıkçı elması kayıp mı?

Kaşıkçı elması, Topkapı Sarayı Müzesi Dış Hazine Bölümü'nde sergileniyor. Sosyal medyada ortaya çıkan söylentiler ile Kaşıkçı Elması'nın kayıp olduğu iddia edildi. Konu hakkında herhangi bir açıklama yapılmazken 'Kaşıkçı Elması' başlığı Twitter'da TT oldu.

Kaşıkçı elmasının değeri ne kadar?

Dünya tarihinin en büyük ve meşhur elmaslarından biri olan 86 karatlık Kaşıkçı Elması, Topkapı Sarayı'nın silah koleksiyonunun sergilendiği Dış Hazine Bölümü'nde özel bir koruma ile saklanıyor. Kaşıkçı Elması'nın çevresi 49 adet çift sıra halinde iri pırlanta ile süslenmiş 86 karatlık elmastır.

Kaşıkçı elmasının çevresinde iki sıra 49 adet pırlanta bulunmaktadır. 1 cm3 elmasın kütlesi 3.5 gr ya da 17.5 karattır. Büyüklüğü ise 4.91 cm3'dir.

Kaşıkçı Elması kayıp mı, çalındı mı? Sosyal medyayı karıştıran iddia!

Kaşıkçı Elması'nın tarihçesi nedir?

Efsaneye göre, 1699 yılında İstanbul'da Eğrikapı çöplüğünde gezen bi adam yuvarlak bir taş bulur. Taşı bir kaşıkçıya götürerek karşılığında üç tahta alır. Kaşıkçı ise bu taşı bir kuyumcuya 10 akçaya satar. Taşı arkadaşlarından birine gösteren kuyumcu, bunun kıymetli bir elmas olduğunu öğrenince sus payı ister ve aralarında tartışma çıkar.

Kuyumcubaşı, kavgacıların eline birer kese akçe vererek taşı kendisi alır. Sadrazam Fazıl Ahmet Paşa taşı kendisi almaya niyetlenirken, mesele Padişahın kulağına gider. 4. Mehmet bir Hattı Hümayun ile elması Sarayı Hümayuna getirtir ve Saray elmas tıraşına verilir. Eğrikapı çöplüğünde bulunan taş işlenince meydana 86 karatlık nadide bir elmas çıkar.

Emlak365.com