Kefillik Sistemi Yerini Sözleşmeli İlişkiye Bıraktı
Körfez ülkelerinin birçoğunda uygulanan, yabancı bir işçinin çalışmak için belirli bir ücret karşılığında kendisine kefil olacak Suudi bir vatandaş bulması esasına dayanan kefillik sisteminde de değişikliğe gidildi.
Yabancı çalışanların yurtdışına çıkması, iş değiştirmesi gibi eylemleri işverenin rızasına bağlayan sistemdeki yenilik ile yabancı çalışanlar ile Suudi çalışanlar arasındaki farkı azaltmak için çalışmalar yapıldı. Özel şart ve durumlarda uygulanacak yöntemlerinde yer aldığı 4 kasım 2020 tarihli karar dün yürürlüğe girdi. İki tarafında haklarını gözeten sözleşme özel sektör kuruluşlarında görev alan tüm yabancı çalışanları kapsam dahiline alıyor.
Sözleşmeli İlişki Sistemi Bazı Koşullara Bağlandı
4 kasım 2002 tarihinde alınan kararın dün yürürlüğe girmesi ile sözleşme şartları gündeme geldi. Yabancı çalışanların işverenin iznine gerek duymadan yurt dışına çıkmasına ve iş değiştirmesine olanak sağlayan sözleşme bazı koşullara bağlandı. Yabancı çalışanların yeni sistemden yararlanabilmek için mevcut işveren ile en az 12 ay süreyle çalışmış veya çalışıyor olması sistemin şartları başında geliyor. Aynı zamanda yabancı çalışanların çalışma sistemi içinde yurt dışı profesyonel istihdamı içerisinde yer alması büyük önem taşıyor.
Yabancı çalışanların yeni sistemden faydalanarak iş değiştirebilmeleri için 90 günlük bildirim süresi sözleşmede belirtildi. Sözleşmeye göre çalışanların işini değiştirmek istediğini veya sözleşmesine son vermek istediğini belirteceği elektronik bildirimi 90 gün önce işverene bildirmesi gerektiği belirtildi.
Sektörde Yabancı İşçi Yüzdesi 78,2 Seviyesine Ulaştı.
Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, ülkede Suudi işçiler ile yabancı işçiler arasındaki eşitsizliği azaltmak için girişimlerin devam edeceğini ve bu girişimlerin Suudi vatandaşların istihdam oranlarına etki edeceğini belirtti.
Sözleşmenin geçerlilik süresinin belirlenen şartlara uyulması halinde iş değiştirme mekanizmaları tarafından belirleneceği açıklandı. Suudi Arabistan Sigortalar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama ile 8 milyon özel sektör çalışanının yüzde 78,2’lik kısmını oluşturan 6,27 milyonu yabancı çalışanların oluşturduğu ortaya koyuldu.