Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen kişilerde aranılan şartlar nelerdir, kentsel dönüşümden yararlanmak için neler yapılmalıdır?
Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?

Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen kişilerde aranılan şartlar nelerdir, kentsel dönüşümden yararlanmak için neler yapılmalıdır?

Türkiye'nin pek çok yerleşim bölgesinin aktif olan fay hatlarının üzerinde bulunması nedeni ile ne yazık ki çarpık kentleşme çok daha büyük bir sorun haline gelmektedir. Olası bir depremde yıkılacak olan bina sayısı rekor seviyede yer alırken son dönemde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projeleri ile riskli yapılar yıkılarak yerine depreme dayanıklı binalar yapılması amaçlanmaktadır. Gerçekleştirilen projelerde devlet desteği sağlanırken bu destekten yararlanmak isteyen kişilerin aranılan kentsel dönüşüm şartları için uygunluk sağlamaları gerekir. Peki, kentsel dönüşüm şartları nelerdir?



Kentsel Dönüşümün Şartları Nelerdir?


Kentsel dönüşü projelerinde devlet riskli yapıların yıkılarak yerine depreme dayanıklı binalar yapılabilmesi adına pek çok teşvik ve kredi desteği sağlanmaktadır. Bu teşviklerden ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanmak isteyen kişilerin ise aranılan şartları taşımaları gerekmektedir. Aslında kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen kişilerin taşımaları gereken şart son derece basittir. Bunlardan ilki kentsel dönüşüme konu olan taşınmazın riskli alan ilan edilen sınırlar içerisinde yer almasıdır. İkinci kural ise taşınmazın riskli yapı olduğunu gösteren resmi belge alınmasıdır. Taşınmazın riskli yapı olması ya da riskli alan edilen sınırlar içerisinde bulunması durumunda verilen kentsel dönüşüm kredisi ve kentsel dönüşüm kira yardımı gibi ek haklardan yararlanılmasına izin verilir.



Kentsel Dönüşüm Başvurusu Nasıl Yapılır?


Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen kişilerin ilk olarak riskli yapı tespiti yapılmalıdır. Riskli alan edilen bölgelerde verilen yasal süre içerisinde taşınmazın malikleri tarafından riskli yapı raporu alınmazsa bu süre sonunda Bakanlık tarafından bu işlem gerçekleştirilir. Alınan riskli yapı raporuna itiraz için kat maliklerinin 15 günlük süresi bulunur. Bu süre zarfında itiraz edilmeyen yapılar riskli yapı olarak kabul edilir ve taşınmazın boşaltılarak yıkılması sürecine geçilir.


İtiraz edilmesi durumunda yeni bir değerleme yapılır ve yine yapının riskli yapı olarak belirlenmesi durumunda yıkılmasına karar verilir. Yıkım işleminde kiraya geçen taşınmaz sahiplerinin düzenli olarak maksimum 18 ay boyunca kentsel dönüşüm kira yardımı ve taşınma işlemleri içinde kentsel dönüşüm taşınma yardımı alma gibi yasal hakları bulunur. Bu haklardan yararlanmaktan isteyen kişilerin gerekli yasal prosedürü uygulamak için başvuruda bulunmaları ve istenilen belgeleri teslim etmeleri yeterlidir.