Kentsel Dönüşümden Nasıl Faydalanabilirim?

Türkiye'nin son 20 senede inşaat sektöründe çok daha hızlı bir şekilde gelişmesi geçmişte yaşanan çarpık kentleşme sorununun çözümü içinde büyük bir umut aşığı oluşmasını sağladı.
Kentsel Dönüşümden Nasıl Faydalanabilirim?

Türkiye'nin son 20 senede inşaat sektöründe çok daha hızlı bir şekilde gelişmesi geçmişte yaşanan çarpık kentleşme sorununun çözümü içinde büyük bir umut aşığı oluşmasını sağladı.

Büyük bir bölümü yüksek riskli deprem bölgesinin oluşturduğu ülkemizde depreme dayanıklı konut üretimini de sağlayacak olan kentsel dönüşüm projeleri aynı zamanda modern şehirlerin oluşturulması açısından da büyük önem taşıyor.



Kentsel Dönüşüm Nedir?


Şehirlerde yaşanan çarpık kentleşme ve depreme dayanıksız riskli yapıların yıkılarak yerlerine planlı bir şekilde depreme dayanıklı modern yapıların inşa edilmesini sağlayan projelerdir. Türkiye'de bir dönem göç nedeni ile hızlı bir şekilde yaşanan gecekondulaşma ve çarpık kentleşme pek çok sorunun ortaya çıkmasına neden olurken yaşanan büyük İstanbul depreminde de can kaybının bu kadar fazla olmasının tek nedeni olarak gösterilmektedir. Bu nedenle deprem sonrasında kentsel dönüşüme daha da ağırlık verilerek sorunun çözümü için riskli yapıların yıkılarak yerine depreme dayanıklı binaların yapımına hız verilmişti.



Kentsel Dönüşümden Nasıl Faydalanırım?


Kentsel dönüşümden yararlanmak için tek yapmanız gereken hemen kentsel dönüşüm başvuru formu doldurulması yeterli olacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm dairesi üzerinden başvuruda bulunabileceğiniz gibi aynı zamanda bakanlık tarafından lisanla yetki verilen şirketler üzerinden de başvuruda bulunulması yeterlidir. Çok katlı binalarda riskli yapı başvurusu için sadece tek bir kat malikinin dahi dilekçe vermesi yeterli görülmektedir.



Riskli Yapı Tespiti Nedir?


Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen kişilerin ya belediyeler tarafından ilan edeline riskli bölge olarak ilan edilen bölge sınırları içerisinde taşınmazlara sahip olmaları ya da riskli yapı raporu almaları gerekmektedir. Kişinin riskli yapı tespit başvuru formu doldurmaları durumunda yetkili kişiler gelerek binayı değerlendirecek ve rapor vererek kentsel dönüşüme alınıp alınmayacağına karar verilecektir. Riskli yapı raporu alınan binalar kentsel dönüşüme alınır ve yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı yeni binalar yapılmaktadır. Bazı binalara ise güçlendirme kararı verilmekte olup binada sadece tadilat yapılarak binanın güçlendirilmesine karar verilmektedir.